Kaj se dogaja s knjižnicami ter gledališči v času koronavirusne krize?

25. 10. 2020 22:53

Kriza kot posledica epidemije koronavirusa, v letu 2020 povzroča nemalo preglavic. Restavracije so zaprle vrata, nekaj časa ni deloval javni potniški promet. Šolanje v veliki meri poteka od doma. Vlada se je odločila, da se ponovno zaprejo tudi kulturne ustanove, kot so gledališča, delo drugih pa močno omeji.

Kako to vpliva na te ter kako so se na to prilagodile, smo povprašali knjižnico v Šmarju pri jelšah in Rogaški Slatini ter kulturni center Rogaška Slatina.

ŠMARJE PRI JELŠAH

V knjižnici Šmarje pri Jelšah se trudijo, da knjižnična dejavnost poteka kar se da normalno. Ob tem seveda pazijo na vse ukrepe ter priporočila, kot so nošenje mask ter razkuževanje rok. Pri vračanju knjig so uvedli tudi tridnevno karanteno knjig. Ko bralec knjigo vrne, jo za 3 dni odložijo na posebno mesto, preden jo pospravijo na knjižne police. Bralci so se ob upoštevanju varnostne razdalje do nedavnega lahko prosto gibali po knjižnici, so pa za vsako knjižnico izračunali največje število oseb, ki se jih lahko nahaja v prostorih na enkrat. Za šmarsko knjižnico je to 23. S ponedeljkom, 26. oktobra pa začnejo knjige izdajati zgolj še skozi okno, kot so to počeli že ob prvem epidemiološkem valu.

Vzpostavili so tudi brezplačen spletni vpis ter dostop do e-knjig in drugih spletnih virov. Ker pa so z uporabniki želeli ostati povezani, so že od marca iskali nove načine sodelovanja in vsebine prilagodili tudi za splet. Ustvarili so svoj Youtube kanal Knjižnica Šmarje pri Jelšah, kjer objavljajo razne posnetke za vse starosti. Od otroških pravljic pa do izobraževalnih vsebin ter pravljic za odrasle. Poleg tega pa vsebine delijo tudi na njihovi Facebook strani. S to storitvijo so zajeli še širši krog uporabnikov, poleg tega pa so lahko vključili tudi ranljive skupine.

Od marca do danes so skupaj z partnerji ustvarili več kot 140 posnetkov, ki so skupaj zbrali več kot 37.000 ogledov. Ob tem prejemajo izjemno pozitivne vtise uporabnikov.

Bistvenih razlik v izposoji ter bralnih navadah v knjižnici niso zanali. So pa opazili, da se je nekoliko zmanjšal obisk uporabnikov čitalnice. V teh razmerah pa revije in časopise izposojajo tudi na dom.

ROGAŠKA SLATINA

Knižnjica Rogaška Slatina za enkrat deluje kot običajno, v primeru, da se knjižnice ponovno zaprejo, upajo, da bodo lahko izvajali brezstično izposojo, kot so jo v spomladanskem valu epidemije. Ugotavljajo, da se ljudje vedejo odgovorno ter skrbijo za svoje zdravje in zdravje drugih. Isto kot v šmarski knjižnici, za varnost skrbijo tudi z izvajanjem karantene za knjige.

Da se ljudje ne srečujejo po nepotrebnem, so jih usmerili tudi na spletno knjižnico Biblos. Izposoja tovrstnega gradiva je v tem primeru zelo narasla. Dogovarjajo pa se tudi o najemu zvočnih knjig na portalu AudiBook.
V oktobru so začeli novo sezono dveh bralnih projektov, in sicer Ježkovega nahrbtnika, ki je bralna značka za najmlajše in ŠOK, ki je bralni projekt za najstnike. Občasno pripravljajo tudi ustvarjalne delavnice na daljavo. Delujejo tako, da v vrečke pripravijo material in navodila za ustvarjanje, otroci pa doma uživajo v izdelovanju. Njihova pravljičarka Maja pa vsakih 14 dni prebere pravljico in jo objavi na splet.
V knjižnici so po prvem valu epidemije nekaj časa opazili rahel upad izposojanja knjig, ampak je očitno želja po branju prevladala, tako da sta se obisk in izposoja začela ponovno povečevati. Zadnje dni opažajo, da si bralci verjetno tudi zaradi strahu pred zaprtjem knjižnic izposojajo večje število gradiva.
V kulturnem centru Rogaška Slatina zaradi trenutne epidemiološke situacije izvajanje dogodkov ter predstavitev ni mogoče. Ker je zdravle ljudi na prvem mestu, so se že pred dokončnim zaprtjem odločili, da tudi družabnih dogodkov ne bodo izvajali. Ponujajo pa ogled razstav v Anini ter Mestni galeriji. Vsi skupaj si želijo, da bi se aktivnosti vrnile v stare tirnice, ter da bodo v prihodnje lahko ponovno družbeno povezani ter aktivni.

D.K.

Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
152 queries in 1,794 seconds.