Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Kaj je dobro vedeti pred letošnjim Dnevom spomina na umrle


Ker se epidemija ne umirja, dan spomina na umrle pa je pred pragom, se nam lahko porajajo vprašanja kdaj in kako obiskati pokopališča. Praznik bo letos že tako drugačen, saj se verniki ne morejo udeležiti verskih obredov v cerkvah ter drugih ustanovah.

Zaradi prepovedi prehajanja v druge občine, lahko letos obiščemo samo pokopališča, ki se nahajajo v občini našega stalnega prebivališča. Edina izjema za obisk pokopališča v drugi občini je urejanje groba, če smo lastnik le-tega.

Pred nekaj dnevi je sicer nadškof Zore v imenu predstavnikov verskih skupnosti pozval vse vernike, da naj, če je le mogoče, prestavijo obiske pokopališč na poznejši datum. Ob tem je pripomnil, da moramo pominsliti na bolne ter ranljive člane naših skupnosti.

Bodo v občinah za to priložnost izdali kakšna posebna priporočila?

V občini Bistrica ob Sotli bodo zaradi možnosti večjega navala na pokopališča pripeli obvestila z navodili ministrstva na vhode na pokopališča ter v mrliških vežicah. Na njihovi spletni strani ter njihovem Facebook profilu pa so že objavili podobna obvestila.

V občini Šmarje pri Jelšah vedo, da so občani o ukrepih dovolj obveščeni prek medijev. Vrjamejo, da bodo le te upoštevali, kot so to izkazali tudi že v preteklosti. Upajo, da kljub tradiciji, na pokopališčih ne bo prevelike gneče.

V občini Rogaška Slatina priporočajo, da pokopališče občani obiščejo le, če je to res nujno. Opozarjajo tudi, da je zadrževanje na pokopaličih dovoljeno le od 6. do 21. ure, obvezna pa je uporaba zaščitne maske. Potrebno je vzdrževati tudi medsebojno razdaljo.

Za našo varnost ter varnost drugih smo še najbolj odgovorni mi sami. Letos se izogibajmo obisku pokopališč, ali pa te prestavimo na poznejši datum. Če se vseeno odločite za obisk pokopališča, nosite masko ter upoštevajte varnostno razdaljo in se izogibajte gnečam ljudi. S tem varujemo sebe in druge, še posebej ranljive skupine, ter prispevamo k hitrejšemu koncu epidemije, ki si ga vsi želimo.

D.K.