Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

227 okužb, od tega 7 v občinah KiO. Maske za otroke niso več obvezne, obvezna razpršila v večstanovanjskih stavbah


Včeraj je bilo v Sloveniji opravljenih 2893 testiranj na covid-19 na podlagi katerih je bilo potrjenih 227 okužb z novim koronavirusom, kar je drugi največji dnevni porast števila okuženih. Umrl je en bolnik s covid-19, skupno število umrlih se je tako povzpelo na 155. V Sloveniji je trenutno aktivno okužena že 2021 oseb.

Po podatkih sledilnika covid-19 je bilo največ potrjeno okuženih ponovno v občini Ljubljana, kjer so jih potrdili 36. Na Celjskem je bilo potrjenih 32 novih okužb, največ v Slovenskih Konjicah, kjer so jih potrdili šest. Sledi Celje s petimi okužbami ter Šentjur in Šoštanj s po tremi. Dve okužbi so v občinah KiO potrdili še v Rogaški Slatini, po eno pa v Šmarju pri Jelšah in Bistrici ob Sotli, ki sicer spada pod Posavsko statistično regijo.

Hospitaliziranih je skupaj 94 oseb, 15 od teh je nastanjenih v intenzivni enoti, devet oseb je priključenih na respirator. V SB Celje oskrbujejo deset covid bolnikov, nihče od teh ni v intenzivni enoti.

Vlada je na včerajšnji dopisni seji sprejela spremembe glede nošenja mask v vrtcih in šolah ter določila obvezno namestitev razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah. Ukrepi začnejo veljati v nedeljo, 4. oktobra.

Na Celjskem je bilo v soboto in nedeljo potrjenih skupaj 32 okužb s Sars-CoV-2. Največ kot rečeno v občinah Slovenske Konjice, kjer so potrdili šest okužb, pet so jih potrdili v občini Celje, tri pa v občinah Šentjur in Šoštanj. Po dve okužbi so potrdili v občinah Zreče, Velenje, Rogaška Slatina in Prebold, po eno okužbo pa so potrdili še v občinah Šmarje pri Jelšah, Braslovče, Vitanje, Vojnik, Mozirje, Rečica ob Savinji in Nazarje. Ena okužba je bila potrjena tudi v Bistrici ob Sotli, ki pa spada pod Posavsko statistično regijo.

Maske za otroke niso več obvezne, nameščena morajo biti razpršila v večsztanovanjskih stavbah

Vlada je na včerajšnji dopisni seji sprejela spremembe glede nošenja mask v vrtcih in šolah ter določila obvezno namestitev razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah.

Odlok pri gibanju in zadrževanju v zaprtem javnem prostoru zaradi preprečitve ponovnih izbruhov nalezljive bolezni COVID-19 sicer določa obvezno uporabo zaščitnih mask ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza (šal, ruta ali podobna oblika zaščite, ki prekrije nos in usta). Ne glede na navedeno pa so po novem določene izjeme, ko uporaba zaščitnih mask ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza, ni potrebna, in sicer je to za:

  • Otroke v vrtcih in učence v osnovni šoli ter dijake v srednji šoli, ko so v matičnem oddelku.
  • Prav tako maska ni obvezna za vzgojitelje predšolskih otrok in vzgojitelje predšolskih otrok-pomočnike pri opravljanju neposrednega dela z otroki ter učitelje do vključno 3. razreda osnovne šole, pri opravljanju neposrednega dela z učenci in osebe, ki izvajajo organizirano športno vadbo.
  • Učitelji od 4. razreda osnovne šole dalje in učitelji srednjih šol, masko uporabijo v primerih, ko pri izobraževalni dejavnosti ni možno zagotoviti vsaj 2 m medosebne razdalje.
  • Višji in visokošolski učitelji maske ne uporabljajo, če predavajo za zaščitno pregrado iz stekla ali podobnega materiala.

Vlada je zaradi zmanjšanja tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2 sprejela tudi Odlok o obvezni namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah.

Upravniki večstanovanjskih stavb ob vhodu vanje in ob vhodu v dvigalo, če ga večstanovanjska stavba ima, zagotovijo namestitev razpršilnikov za razkuževanje rok. Namestitev opravi upravnik sam ali zagotovi, da to opravi tretja oseba, ki jo izbere upravnik, ali pa eden od etažnih lastnikov, če upravnik nima na razpolago dovolj zaposlenih ali ne more zagotoviti, da delo opravi tretja oseba.

V večstanovanjskih stavbah, ki v skladu s posebnimi predpisi nimajo upravnika, namestitev zagotovijo lastniki v večstanovanjskih stavbah.

Strokovno utemeljenost ukrepa odloka vlada ugotavlja vsakih 14 dni in se ob upoštevanju strokovnih razlogov odloči, da se ta ukrep še naprej uporablja, ali pa ukrep spremeni oziroma odpravi ter o tem obvesti Državni zbor in javnost.

Ukrepi začnejo veljati v nedeljo, 4. 10. 2020


B.S.