Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Testiranje otrok za novi koronavirus: kdaj bo moral otrok na odvzem brisa?


Stroka ter ministrstvo za zdravje so pred dnevi dorekli smernice za testiranje otrok na okužbo z novim koronavirusom.

Po novem tako na testiranje ne bo treba vrtčevskim otrokom ter šolarjem iz prve triade, razen v primeru, ko bi imeli tako znake okužbe dihal kot tudi vročino nad 38°C.

Prvi korak ob pojavu kakršnih koli težav naj bo telefonski posvet s pediatrom otroka.

Infektologi, pediatri in Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) so dogovorili smernice za testiranje otrok. Vrtčevskim otrokom ter šolarjem iz prve triade, ki imajo samo okužbo dihal ne bo več treba na testiranje. Otroci v vrtcu in šolarji prve triade osnovnih šol pa bodo morali ob pojavu blagih znakov okužbe dihal, kot so izcedek iz nosu, zamašen nos in bolečine v žrelu, ostati doma tri dni, tudi če ne bodo imeli povišane telesne temperature ali driske. Testiranj na okužbo z novim koronovirusom v takšnih primerih ne bodo izvajali. Prav tako majhnih otrok ne bodo pošiljali na testiranje, če bodo imeli samo prebavne težave.

Testiranje otrok bodo izvajali v naslednjih primerih:

Če bi se otroku v treh dneh v domači negi pojavili še kašelj, vročina ali drugi znaki oz. bi zbolel kdo od domačih, predvsem odraslih, pa bodo otroke testirali na okužbo z novim koronavirusom.

Na testiranje bodo napoteni tisti otroci, ki so bili poleg naštetih bolezenskih znakov tudi v stiku z osebo, okuženo s Sars-CoV-2 oz. so njihovi starši zdravstveni delavci ali zaposleni v domu starejših občanov.

Na testiranje bodo prav tako poslani tisti otroci, ki bodo ob okužbi dihal imeli vročino nad 38 stopinj Celzija, prebavne težave ali izgubo voha in okusa.

Otroke, ki obiskujejo najmanj 4. razred osnovne šole, pa bodo obravnavali kot odrasle. Ob minimalnih znakih okužbe dihal bodo torej napoteni na testiranje na okužbo z novim koronavirusom.

V vsakem primeru pa naj bo prvi korak telefonski posvet s pediatrom.

Po do zdaj znanih informacijah majhni otroci namreč niso pomembni prenašalci koronavirusa na druge otroke in odrasle osebe.Strokovni direktor ljubljanske Pediatrične klinike Marko Pokorn

foto: pixabay