Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Novo rekordno število potrjenih okužb. Po ena okužba tudi v Šmarju in Šentjurju


Včeraj smo v Sloveniji ob opravljenih rekordnih 2758 testiranjih potrdili prav tako rekordnih 108 okužb z novim koronavirusom. To je že trtji dan zapored, ko v Sloveniji beležimo večje število potrjenih okužb od rekordnih 61 v prvem valu. Hospitaliziranih je 27 bolnikov s covidom-19, pet jih potrebujejo zdravljenje na intenzivni negi. Včeraj ni umrl nihče.

Največ okužb so po podatkih covid-19 sledilnika tokrat potrdili v občini Ljubljana, in sicer 23. Deset okužb so potrdili tudi v mariborski občini.

“Primeri so enakomerno razpršeni po celotni državi, še vedno se širijo po šolah, kaže, da je neko novo žarišče v Kamniku, gledamo tudi, kako raste število okuženih v domovih,” je dejal uradni govorec vlade za covid-19 Jelko Kacin. Dodal je, da pozorno spremljajo stanje v domovih za ostarele, domovih za oskrbovance in šolah. “Šolski sistem deluje in bo deloval še naprej. Vlada pozorno spremlja tudi dogajanje v sosedstvu in drugje v tujini, kjer stvari niso rožnate. Če bo treba, bomo na tem področju sprejeli dodatne oz. nove ukrepe,” Po Kacinovih besedah vlada trenutno ne razmišlja o kakšnih radikalnih ukrepih kot sta zapiranje šol, omejenvanje števila ljudi na druženjih ter omejevanje gibanja na občine. Slednje naj sploh ne bi prišlo več v poštev.

Na Celjskem je bilo včeraj potrjenih 13 okužb z virusom Sars-CoV-2. Največ pri osebah, ki imajo stalno prebivališče v občini Braslovčah, kjer je virus izbruhnil na tamkajšnji šoli in njihovi podružnici. V Braslovčah so bile včeraj potrjene tri okužbe, na šoli pa je do danes potrjeno okuženih 11 zaposlenih in 11 otrok.

Predstojnik Centra za nalezljive bolezni na NIJZ-ju Mario Fafangel je na novinarski konferenci naznanil skrajšanje karantene na 10 dni za prav vse.

Vlada je sprejela Odlok o spremembah in dopolnitvi Odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji, na kontrolnih točkah na notranjih mejah in v notranjosti Republike Slovenije, ki skrajšuje trajanje karantene iz 14 na 10 dni. Veljati prične v nedeljo, 13. septembra 2020 ob polnoči.

Navedeno pomeni, da vse karantene, odrejene do začetka veljavnosti spremenjenega Odloka, trajajo še vedno 14 dni. To velja tudi za karantenske odločbe, ki so bile izdane v Sloveniji zaradi visoko rizičnega stika. Karantenske odločbe, izdane po uveljavitvi spremembe Odloka (po 13. septembru 2020), pa bodo trajale 10 dni.

Kaj je zdaj drugače glede na marec in april? “Takrat je bilo vse zaprto, zdaj pa poskušamo najti novo pot, da bomo z drugimi ukrepi pustili družbo odprto in plesali z virusom še naprej,” je dejal in dodal, da za zdaj še ni jasno, kdo ta ples vodi, “a po vsej verjetnosti bomo mi”, je pojasnil Fafangel.

Na Celjskem so včeraj, poleg treh v Braslovčah, dve okužbi potrdili še v občini Šoštanj, po eno okužbo pa so potrdili v občinah Celje, Šentjur, Velenje, Žalec, Tabor, Vojnik, Šmarje pri Jelšah in Rečica ob Savinji.

V celotni Savinjski regiji je potrjeno aktivno okuženih trenutno 112 oseb, največ v Celju (18) sledijo Šentjur (14), Rogaška Slatina (13), Braslovče (10), Velenje (9), Žalec (8), Šoštanj (6), Slovenske Konjice (5), Tabor (5), Vojnik (5), Šmarje šri Jelšah (4),  Dobrna (2), Polzela (2), Zreče (2), po eno aktivno okuženo osebo pa imajo še v občinah Nazarje, Laško, Podčetrtek, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogatec, Šmartno ob Paki, Štore, in Vransko. V Sloveniji je trenutno aktivno okužena že 701 oseba, največ v Ljubljani, 140 in Mariboru, 61.

Na OŠ Braslovče v karanteni trije razredi

Žarišče okužb v naši regiji je še vedno občina Braslovče, kjer se soočajo z izbruhom v tamkajšnji osnovni šoli. Kot je včeraj sporočil braslovški župan Tomaž Žohar, je bilo do včeraj opoldne v Zavodu OŠ Braslovče potrjenih 20 okužb z virusom Sars-CoV-2, od tega 11 zaposlenih in 9 učencev. Danes pa je sporočil, da sta bili okužbi potrjeni še pri dveh učenci, torej imajo na OŠ Braslovče trenutno okuženih 11 zaposlenih in 11 otrok. POŠ Trnava in vrtec Trnava ostajata zaprta, v 14-dnevni karanteni pa so še trije oddelki v OŠ Braslovče.

Okužbe pri dveh zaposlenih in dveh stanovalcih so minule dni potrdili tudi v Domu Nine Pokorn na Grmovju pri Žalcu. Prav tako se je okužba pojavila v Zdravstveni postaji Štore, o čemer smo pisali tukaj.

Fafangel napoveduje skrajšanje karantene na 10 dni

Dolžina karantene pa bi se kmalu utegnila spremeniti. Predstojnik Centra za nalezljive bolezni na NIJZ-ju Mario Fafangel je namreč na novinarski konferenci napovedal enotno desetdnevno karanteno za vse, ne le za tiste, ki se vračajo iz držav na rdečem seznamu in ob visokotveganem stiku. Za to so se odločili na podlagi podatkov, ki kažejo, da po 10 dneh ni več veliko zaznanih okužb (okoli 7 odstotkov), je pojasnil. Dodal je še, da so trenutno 4 % vseh opravljenih testov pri nas pozitivni.

10-dnevna karantena bo veljala od nedelje, 13. septembra dalje. Za vse tiste, ki jim bo oz. jim je bila karantena odrejena pred tem datummom še vedno velja 14-dnevna karantena, kot zapoveduje prejšnji odlok.

B.S.