Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Lemberg že tretjič v novi dobi gostil srednjeveški dan (foto, video)


V Lembergu so že tretje leto zapored pripravili srednjeveški dan. Letos je dogajanje trajalo med 12. in 18. uro.

Dogodek je organiziral Javni zavod za turizem, šport in mladino Šmarje pri Jelšah, v sodelovanju s turističnim društvom Lemberg. Na prizorišču je bilo v sklopu srednejveške tržnice 18 stojnic, na katerih so lokalni obrtniki in rokodelci ponujali najrazličnejše izdelke, kot so spominki, zelišča, ročno izdelani leseni izdelki, glineni izdelki, in ostali domači izdelki.

Po Lemberškem trgu so se vseskozi sprehajali vitezi, grajska gospoda in srednjeveška konjenica. Z vitezi in lokostrelci so se otroci in odrasli lahko preizkusili v različnih zabavnih igrah, lokostrelstvu ali mečevanju. Obiskovalci so bili navdušeni nad oklepi, ščiti, barvitimi zastavami in meči, ki so jih čakali na prizorišču.

Slavica Lorenčak iz Turistično-kulturnega društva Lemberg je predstavila kraj in njegov pomen v srednjeveškem času. Lemberg je bil stoletja najpomembnejši kraj v Obsotelju, skozi katerega je potekala tranzitna trgovska cesta.  Kraj ima ohranjeno originalno trško jedro, kjer so se sejmski dogodki ohranili vse do polovice 20. stoletja. Celoten dogodek je pomemben za ohranjanje vrednot Lemberga in kulturne dediščine, ki so jo prebivalcem zapustili predniki. S srednjeveškim dnevom so tako predstavili bogato zgodovino kraja, ki si zasluži svoje mesto tudi v turistični ponudbi Obsotelja in Kozjanskega.

Ob srednjeveški glasbi je grajska gospoda tudi zaplesala, na srednjeveškem trgu pa so se odvijali tudi zelo napeti viteški boji. Letošnji program je obsegal srednjeveško tržnico in kuhinjo, kjer je bilo mogoče dobiti tudi srednjeveško klobaso z zeljem in krompirjem, in kislo juho, za posladek pa je bil na voljo carski praženec.

Oglejte si še fotogalerijo:

Ž.L.K.