Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Konjeniški klub Strmol uspešen na razpisu programa za terapevtsko jahanje


Konjeniški klub Strmol je v letu 2020 bil uspešen na razpisu programa Evropska solidarnostna nota s projektom Iskrica v očeh in vajeti v dlaneh.

Vsebina projekta govori o pomenu terapevtskega jahanja za osebe s posebnimi potrebami.

Mladi člani Konjeniškega kluba Strmol iz Rogatca so v okviru programa Evropska solidarnostna enota bili uspešni s prijavo projekta Iskrica v očeh in vajeti v dlaneh. Vrednost celotnega projekta je 6700 evrov, od tega je projektu bila dodeljena dotacija iz programa v višini 4500 evrov.

Glavni cilj devetmesečnega projekta je predstavitev in razvoj terapevtskega jahanja za osebe s posebnimi potrebami, ki se izvaja v Konjeniškem klubu Strmol. Projekt izvajajo aktivni mladi člani Konjeniškega kluba Strmol, ki želijo predstaviti svoje ideje in solidarnostno noto pri izvajanju aktivnosti za večjo prepoznavnost terapevtskega jahanja na lokalni in regionalni ravni.

Konjeniški klub Strmol skupaj s strokovnimi mentorji že več let dvakrat tedensko izvaja terapevtsko jahanje za osebe, ki se soočajo s fizičnimi in duševnimi motnjami v razvoju. Tovrstno jahanje se od navadne ježe razlikuje predvsem po načinu dela, veliko jahalnih ur namreč poteka tudi brez sedla, kjer se jahač nahaja direktno na konjskem hrbtu. Vaje, ki se izvajajo morajo biti prilagojene fizičnim zmogljivostim vsakega posameznika. Večkrat se uporabljajo tudi razni pripomočki, ki še dodatno pripomorejo k hitrejšemu napredku in popestrijo uro. Obiskovanje terapij vzpostavi posebeno vez med človekom in konjem, napredek pa se odraža predvsem v boljši in bolj pokončni drži, osebnemu razvoju, jahačem pa se izboljšata predvsem samozavest ter splošno počutje.

V okviru projekta vrsta delavnic

V okviru projekta bodo izvedene različne delavnice, usposabljanja, ogled primerov dobrih praks, neposredno delo v terapevtskem jahanju, dobrodelna prireditev, v zaključku projekta pa bo pripravljen tudi priročnik o pridobljenem znanju, ki bo v prihodnje v pomoč nam in drugim izvajalcem terapevtskega jahanja v Sloveniji.

Ker je pomemben cilj projekta predstavitev terapevtskega jahanja čim širšemu krogu ljudi, z namenom vključitve prostovoljcev in pridobivanja sredstev za izvajanje programa terapevtskega jahanja, s tem sporočilom za javnost naprošamo za objavo v vašem mediju. Na željo posredujemo tudi podrobnejše informacije in se z veseljem udeležimo predstavitve na pogovornih oddajah.