Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Po nekaj mesecih ponovno potrjena okužba v Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah


Včeraj je bilo v Sloveniji, na podlagi 1034 testiranj, potrjenih 32 okužb z novim koronavirusom. Od včerajšnjih 32 okužb jih je bilo po podatkih Covid-19 Sledilnika 9 potrjenih tudi v štirih občinah na Celjskem, od tega največ v Celju, kjer so potrdili 4 nove okužbe.

Dve okužbi sta bili potrjeni tudi v Žalcu, po eno okužbo pa so potrdili še v občinah Tabor, Polzela in Šmarje pri Jelšah.

Okužba v Šmarju je bila potrjena pri stanovalki tamkajšnjega doma upokojencev, ki je bil v prvem valu eno izmed največjih žarišč v državi. 

V SB Celje, po okužbi zaposelene na očesnem oddelku, niso potrdili novih okužb pri zaposlenih. Vsi, razen okužene, ki ostaja v samoizolaciji, se v ponedeljek vračajo na delo.

Iz Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah so sporočili, da je bila včeraj potrjena okužba s SARS-CoV-2 pri stanovalki na negovalnem oddelku.

Kot so zapisali je bila stanovalka včeraj napotena na sprejem v bolnišnico zaradi zdravstvenih težav, ki sicer niso kazale na okužbo s koronavirusom. Pozno zvečer je bila sporočena novica, da je ob rutinskem testiranju izvid pokazal pozitiven rezultat. Kdaj in kako je do okužbe prišlo, zaenkrat ni znano. V zadnjem mesecu je sicer bila stanovalka trikrat obravnavana v zdravstveni ustanovah.

“Stanovalka je bila včeraj hospitalizirana v bolnišnici Celje in kasneje premeščena na infekcijsko kliniko Kliničnega centra Ljubljana, njeno zdravstveno stanje je zaradi osnovnega obolenja po oceni zdravnikov resno.

Že zvečer so bili izvedeni vsi predvideni protokoli v skladu z navodili. Stanovalke, s katerimi je bila nameščena v sobi, so bile tekom noči premeščene v sivo cono, prav tako je v sivo cono spremenjen celoten negovalni oddelek, kjer je stanovalka bivala. Sostanovalke v sobi in nihče od stanovalcev na tem oddelku ne kažejo znakov okužbe.

Danes bodo po navodilih epidemiološke službe odvzeti brisi vsem stanovalcev na oddelku, prav tako pa tudi zaposlenim v izmeni. Jutri so predvideni odvzemi brisov tudi ostalim zaposlenim, ki so bili v zadnjem mesecu z navedeno stanovalko v kontaktu. Ob rednem spremljanju odstopanj v zdravstvenem stanju nihče od zaposlenih v zadnjem času ni kazal znakov okužbe.

Po navodilih epidemiološke službe so stanovalci nameščeni v svojih sobah, odpovedani so vsi obiski pri stanovalcih in vse skupinske aktivnosti, uvedeno je še dodatno poostreno spremljanje zdravstvenega stanja tako pri stanovalcih in zaposlenih ter takojšnje jemanje brisov.

Do sedaj so bili v domu izvajani vsi predvideni protokoli tako pri stanovalcih kot zaposlenih. Redno so se izvajali brisi pri vseh odstopanjih zdravstvenega stanja tako pri stanovalcih kot zaposlenih.

Sinoči in danes zjutraj se je sestal domski krizni štab, prav tako so bile obveščene pristojne institucije ter ministrstvi za zdravje in za delo.

Glede na izide testov se bo aktivirala rdeča cona. Na podlagi tega se bodo načrtovali dodatni ukrepi za nadaljnje postopanje in aktiviran širši krizni štab, če bo potrebno.

Vse svojce in stanovalce bomo sproti obveščali o vseh nadaljnjih postopkih. Za vse informacije smo na razpolago na ustaljenih telefonskih številkah, “ je sporočila direktorica doma Gordana Drimel.

Število potrjeno aktivno okuženih v Savinjski regiji je sicer ponovno naraslo. Trenutno je potrjeno aktivno okuženih v naši regiji 49. Največ aktivno okuženih v naši regiji je v Celju (14) sledijo Velenje (8), Šmarje pri Jelšah (5), Žalec (4), po tri aktivno okužene imajo v občinah Polzela, Rogatec in Šentjur, po dva aktivno okužena sta v občinah Rogaška Slatina in Šoštanj, po eno aktivno okuženo osebo pa imajo še v Braslovčah, Mozirju, Taboru, Vojniku in Zrečah.

V Savinjski regiji od začetka epidemije še niti ene okužbe niso potrdili v občinah Vransko, Rečica ob Savinji, Gornji Grad, Luče in Solčava.

V Sloveniji je trenutno aktivno okuženih 230 oseb, hospitaliziranih je 16 bolnikov (11 v UKC Ljubljana, 5 v UKC Maribor), od vseh so 3 v intenzivni enoti (eden v UKC Maribor in dva v UKC Ljubljana), po eden bolnik v ljubljanski in mariborski bolnišnici je na respiratorju. V celjski bolnišnici se trenutno ne zdravi noben covid bolnik. Skupaj je od začetka epidemije v Sloveniji umrlo 129 oseb. Včeraj ni umrla nobena osiba s covid-19.

Brisi odvzeti zaposlenim v SB Celje negativni, očesna ambulanta od ponedeljka naprej nadaljuje z delom

Po poročanju portala MMC so bili kontrolni brisi osmih zaposlenih z očesnega oddelka celjske bolnišnice, ki so bili teden dni v samoizolaciji zaradi tesnega stika z okuženo sodelavko, negativni. Vsi se tako v ponedeljek vračajo na delo, do takrat pa na očesnem oddelku še vedno deluje zgolj urgentna ambulanta.

Zaposlena na očesnem oddelku, ki so ji prejšnji teden potrdili okužbo s Sars-CoV-2, medtem ostaja v samoizolaciji. Ponovno bo testirana 21. avgusta.

Julija so okužbo z novim koronavirusom potrdili še pri dveh zaposlenih v celjski bolnišnici. Pet zaposlenih je takrat moralo v samoizolacijo, okužbe pa pri njih niso bile potrjene. Prav tako ni bil okužen noben izmed 75 pacientov, ki so bili v stiku z okuženimi zaposlenimi v celjski bolnišnici. Tokratna okužba sicer ni povezana s tem julijskim primerom.



B.S.