Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Šmarske (Pos)rečenice tudi z uradno predstavijo (foto)


Šmarske (pos)rečenice so produkt Facebook skupine Šmarski Argo, Občine Šmarje pri Jelšah, Zavoda TŠM Šmarje, in ostalih, ki so poskrbeli za grafični dizajn in estetski izgled knjižice. V petek so v atriju Muzeja baroka knjižico tudi predstavili širši javnosti.

Okoli občinskega praznika je na vsak dom v Šmarju prišlo darilo v obliki Šmarskih (pos)rečenic. Gre za zbirko izbranih rekov v šmarskem narečju, ki se zbirajo na Facebook skupini Šmarski Argo, ki sta jo ustanovila Žiga Petek in Janez Čakš. Skupina je zelo hitro po svojem nastanku postala zgodba o uspehu, v tem trenutku pa šteje že več kot 3.000 članov.

Po dobrem odzivu ljudi so se zelo hitro spletla sodelovanja in ustvarjanje različnih produktov zaznamovanih s Šmarskim Argojem. Najprej so nastali leseni obeski, nato pa še ŠmArgo pizza in Šmargo špricer. Šmarske (pos)posrečenice so najnovejši produkt v liniji teh izdelkov. Izdanih je bilo 7.000 knjižic. Urednik in častni urednik sta Žiga Petek in Janez Čakš, za ilustracije je poskrbela Klavdija Peperko, za lektoriranje Nastija Močnik, za fotografijo Tomaž Žnider, za oblikovanje Žiga Šraml, za tisk pa Grafika Gracer.

Prireditev je povezoval šmarski komik Aleš Novak, ki je na svoj zabaven način z urednikoma podoživel celotno zgodbo Šmarskega Argoja. Prebrali so nekaj (pos)rečenic, jih pokomentirali in se skupaj s publiko nasmejali. Za glasbene premore je poskrbela mešana zasedba članov Il Divji in Kvarteta Pušeljc. Po prireditvi je sledilo druženje s Šmargo pizzo Pivnice Lipnik, Šmargo špricerjem Kavarne URŠA in ostalimi izdelki lokalnih ponudnikov.

Prireditev je potekala sproščeno, in v znamenju ukrepov proti širjenju koronavirusa.

Ž.L.K.