Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Razgledni stolp dobili tudi v Rogatcu, tamkajšnje krožišče pa po novem krasi kip kamnarja (foto)


Rogatec je dobil osveženi podobi na dve lokacijah. Na vrhu hriba nad terasami in kamnarsko bajto, na območju Muzeja na Prostem, je postavljeno novo leseno razgledišče, do katerega vodi na novo urejena pešpot. Drgua pridobitev pa se vidi na krožišču v Rogatcu, kjer je postavljena velika kamnita skulptura kamnarja.

Potem ko so razgledne stolpe že oz. jih še bodo postavili v nekaterih bližnjih občinah, so tudi v Rogatcu te dni namenu predali novo razgledišče. Sedem metrov visoko razgledišče stoji na območju Muzeja na prostem v Rogatcu, do njega pa vodi lepo urejena četrt kilometrov dolga pešpot. Projekt razgledišča s pešpotjo, ki predstavlja novo turistično pridobitev za kraj, je stal 74 tisoč evrov. Večino denarja, okoli 50 tisoč evrov, je prispeval Evropski sklad za regionalni razvoj, razliko pa je zagotovila Občina Rogatec. V prihodnosti naj bi razgledišče popestrili še z dodatno turistično ponudbo.

Krožišče v Rogatcu krasi kamnar

Druga osvežitev v kraju pa je kip sredi krožišča v Rogatcu, ki ga po novem krasi “kamnar”. Avtor kipa in postavitve je kipar Franci Černelč.

Kamnar in steklene črepinje v krožišču simbolizirata dve pomembni dejavnosti, ki sta delovali na območju občine Rogatec že v drugi polovici 17. stoletja. Dodatne dopolnitve, osvetlitve in zasaditve z Juvanovim netreskom, ki je rastlinska posebnost in v Sloveniji edino nahajališče na skalnih stenah in policah prisojne strani Donačke gore, pa so v načrtu to jesen.

Ložanski kamen in ložanski »kamnarji« sta pojma, ki žal nista znana širši javnosti. Na gozdnatem območju Loga na jugozahodnih slemenih Maclja, kjer izvira tudi mejna reka Sotla, se je zaradi obilice lesa že v 2. polovici 17. st.  razvilo glažutarstvo, vzporedno pa je potekala tudi kamnarska dejavnost – lomljenje kamna in izdelovanje brusov iz tega ložanskega kamna, kakor so domačini poimenovali tamkajšnji kremenov peščenjak.(vir: Rogatec.si)

foto razgledišča: Fredi Ferčec FB, foto krožišča: Rogatec.si