Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Po sledeh naših prednikov: kako so med šmarskimi svetišči romali naši dedje in babice (foto)


Člani Kulturnega društva Legende z Grobelnega so nekajletno raziskovanje romarske triade Sladka Gora – Tinsko – Sv. Rok, ki se je nekoč dogajala med 12. in 16. avgustom, zaključili s prav posebnim pohodom.

Na praznični vikend smo stopili v čevlje naših prednikov in prehodili pot, ki vodi med temi tremi romarskimi središči v občini Šmarje pri Jelšah.

Pogled na cilj po 25 kilometrih hoje.

Romanje je trajalo dva dni, prehodili so 35 kilometrov in na poti obiskali tri romarska središča v občini Šmarje pri Jelšah.

Praznik Marijinega vnebovzetja je primeren čas za romanja, ki so že včasih ljudi vodila v oddaljene kraje in so po navadi trajala več dni.Takšno romanje predstavlja tudi obisk treh cerkva v občini Šmarje pri Jelšah. Romanje se imenuje tudi romarska triada, ki se je pričela 12. avgusta na Sladki Gori in zaključila na Rokovo 16. avgusta. Tovrstno romanje je bilo najbolj živo v začetku 20. stoletja in vse do druge svetovne vojne, ko je s prihodom novega režima do določene mere zamrlo. Posamezni romarski shodi so ohranili močno tradicijo vse do danes.

Člani Kulturnega društva Legende z Grobelnega so se tako letos odločili obuditi in prehoditi šmarsko romarsko triado. Skupinica romarjev se je na pot podala prazničnega 15. avgusta iz Šentvida, od koder so se podali čez Okrog do Sladke Gore. Začetne korake je pospremil naliv, a so bili zato ob prihodu na prvi cilj na Sladki Gori nagrajeni s soncem in čudovito pogostitvijo, ki jo je za romarje pripravila Slavica Lorenčak iz Lemberga. Sledila je strmina, ki se prične v Novi vasi in konča na Pijovcih nad Šmarjem pri Jelšah od koder je videti tudi cerkev Sv. Roka, ki je bila končni cilj romarjev. Po 25 kilometrih hoje so prišli do cilja prvega dne, Zibike.

Pogled na zvonik Sv. Roka dal zadnji pospešek
Po poti so narabutali nekaj sliv, kot nekoč, ko so bili kmetje velikokrat jezni, ko so množični romarji ob poti iskali malico in osvežitev.

Drugi dan se je začel s premagovanjem vzpetine proti Tinskem od koder jih je gozdna pot pripeljala do cerkev Sv. Ane in Marije. “Na Tinskem smo preizkusili telefonsko številko, ki jo najdete na info tabli na vrhu ter izvedeli legendo o nastanku cerkva ter nekaj malega o Tinskem. Enostavna in uporabna rešitev. Tako smo na primer izvedeli, da je zelo blizu najstarejše drevo v občini, a ob obisku bukve ugotovili, da je odmrla in je ostalo le še deblo,” so v svojem potopisu med drugim zapisali romarji.

Pot jih je nato vodila mimo cerkve Sv. Janeza z nagnjenim zvonikom, do pristave žusemskega gradu na poti v Sv. Štefan. Mimo gorc jih je pot nato vodila do Sedovške domačije od koder so se že pošteno utrujeni podali do končnega cilja, cerkve Sv. Roka. Sledil je še spust po kalvariji in obisk Muzeja baroka. Podrobneje je njihova izkušnja na romarski triadi opisana tukaj.

foto: Kulturno društvo Legende