Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Otvoritev prve slatinske knjigobežnice in večer mlade poezije (foto)


Prejšnji petek so v parku starega hotela Trst v Rogaški Slatini uradno otvorili prvo slatnsko knjigobežnico. Namen dogodka je bilo branje poezije mladih avtorjev in prve donacije knjig že uveljavljenih in izkušenih slatinskih avtorjev v našo knjigobežnico.

Kaj je knjigobežnica? Knjigobežnice so majhne lesene hiške, namenjene izmenjavi knjig. Mogoče ste jih že opazili, saj so se v zadnjih letih pojavile v marsikaterem slovenskem kraju, od zdaj naprej pa bomo eno imeli tudi v Rogaški. Uporaba knjigobežnice je preprosta – knjige si lahko sposodite, jih preberete in vrnete. Vabljeni pa tudi k donaciji knjig; knjigo, ki jo imate doma, lahko prinesete v knjigobežnico in jo tako podarite v branje drugim.

Posebej za dogodek so v Mladinskem svetu pripravili chapbook poezije slatinskega pesnika Damjana Drenškega – Čik in kava. Iz svojih dveh pesniških zbirk – Če, Zaljubljenka, je pesmi deklamirala pesnica, urednica, prevajalka in še kaj, dr. Sara Špelec.

Povabili so tudi dve odlični pesnici iz Ljubljane, Natalijo Milovanović in Tanjo Božić, ki sta predstavili svoj pesniški dvogovor Udomačevanje domačih živalih.

Obiskovalci so bili navdušeni nad druženjem v zelenem parku in bili enotnega mnenja, da ga je treba večkrat tako oživeti. Večer je povezovala Eva Žgajner, ki je hkrati tudi pobudnica dogodka in projekta Slatnska knjigobežnica.

Nove knjigobežnice bodo v Rogaški rasle tudi v bodoče

“Veselimo se novih knjigobežnic, ki bodo v Rogaški še zrasle v bodoče. Naša prva knjigobežnica je notranja. Njen dom bo v avli Kulturnega centra Rogaška Slatina, v času Festival mladih v Slatni (10. 8. – 14. 8.) pa bo na voljo v parku hotela Trst (program Festivala mladih najdete tukaj).

Zahvaljujemo se vsem prijaznim “knjigobežnikom”, ki so svoje knjige donirali v knjigobežnico – Nani Poljanec, Erna Ferjanič, Robert Reich, Jože Lipnik, Ana Četkovič Vodovnik, Zvonko Čoh, Terezija Tomić, Mato Žgajner, Barbara Rehar…, Eli Peroci za navdih in vsem mladim pesnikom za pisanje in deljenje njihove poezije z nami,” so zapisali organizatorji.

Za grafično oblikovanje dogodka je poskrbel David Drenški.

B.R. in E.Ž., Foto: Borut Fajs