Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Kupnina za dvorec Kozje poravnana. Novi lastniki razkrili načrte z dvorcem


Po štirih neuspešnih dražbah je na peti dvorec Kozje vendarle dobil novega lastnika. Kupilo ga je domžalsko podjetje Makop, ki v kozjem že izvaja dejavnost. Napovedujejo obnovo dvorca ter uporabo v industrijske namene.

Dvorec Kozje je na peti javni dražbi, ki se je zgodila pred dnevi, vendarle dobil novega lastnika. Za 175 tisoč evrov ga je kupilo domžalsko družinsko podjetje Makop, ki se ukvarja z brizganjem izdelkov iz termoplastov in ima eno izmed dveh proizvodnih enot tudi že v Kozjem.

V podjetju Makop d.o.o., ki skupaj z matično enoto v Domžalah trenutno zaposljuje 40 oseb, so nam potrdili, da je kupoprodajna pogodba bila podpisana, prav tako pa je bila v celoti že poravnana tudi kupnina za dvorec. Glede načrtov z dvorcem pa so nam pojasnili, da bo njihovo podjetje dvorec po predvideni prenovi uporabljalo v industrijske namene, kot je bil uporabljan že doslej, takšna je tudi njegova trenutna namembnost.

Dodajajo, da bodo v dvorcu predvidoma skladišča in sestavljalnica. Ob povečanju obsega proizvodnje pa načrtujejo tudi povečanje števila zaposlenih. Torej si lahko Kozje na ta račun obeta tudi nekaj novih delovnih mest. Podjetje pa sicer že sedaj išče zaposlene za delo v proizvodnji brizganja plastičnih mas: tehnologe, nastavljalce orodij in tehnologije ter proizvodne delavce.

Podjetje Makop d.o.o. je lani ustvarilo 4,8 mio evrov celotnih prihodkov in 292 tisoč evrov čistega dobička. Podjetje se ponaša z najvišjo bonitetno oceno povprečna bruto plača na zaposlenega pa znaša 1.715 evrov. EBITDA znaša 575 tisoč evrov.

Kupnina za prenovo Tončkine hiše v Podsredi
Černelčeva domačija oz. Tončkina hiša

Kot je za Štajerski val nedavno pojasnila direktorica Kozjanskega parka Mojca Kunst, ki je bil dosedanji lastnik dvorca, bo kupnina porabljena za obnovo Tončkine hiše v Podsredi. Kozjanski park namreč v njej načrtuje vzpostavitev Informacijskega središča Kozjanskega parka. Obnovljena hiša bo tako nudila kvalitetnejše upravljanje in predstavljanje zavarovanega območja, del prostorov pa naj bi bil namenjen tudi predstavitvi naravovarstvenih vsebin, z obnovo pa naj bi pridobili tudi prostor za izvajanje delavnic in srečanja manjših delovnih skupin, knjižnico, arhiv ter dvorano za sprejem obiskovalcev. Obnova naj bi bila končana v prvi polovici leta 2021.

B.S., foto: Kozjanski park