Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Kako na romarske shode za veliki šmaren v času koronavirusa


V soboto, 15. avgusta, bo praznik Marijinega vnebovzetja. Kristjani se bodo lahko udeležili različnih romarskih shodov in verskih bogoslužij. Ta bodo letos potekala nekoliko drugače, saj se bodo morali udeleženci držati določenih ukrepov za zajezitev širjenja covid-19. Kako bodo potekali romarskih shodi in svete maše, smo vprašali duhovnike župnij Šmarje pri Jelšah, Olimje ter Župnije Sveti Peter pod Sv. Gorami.

Župnija Šmarje pri Jelšah

Župnik Tadej Linasi, nam je povedal, da so se na trenutne razmere prilagodili tako, da  je razmik med klopmi v obeh cerkvah večji.  Znotraj cerkve morajo ljudje nositi zaščitne maske, na voljo je tudi razkužilo. V preteklih letih je bila zaprta cesta k sv. Roku, vendar pa je letos ne bodo zapirali. Prav tako bo, zaradi odsvetovane gostinske ponudbe ob romarskih shodih, pri sv. Roku na voljo več prakirnih mest.

To so ukrepi, ki jih je mogoče izvesti za večjo varnost. Linasi dodaja, da je potrebno na vse to pogledati tudi iz druge prespektive. Svet in človeštvo se z epidemijo ne srečuje prvič v zgodovini, zato je pomembno kako, se ljudje na to odzovejo. Na koncu Linasi povabi vse, da v teh prazničnih dneh in v okoliščinah, poživijo svojo vero v Boga, osmislijo svoje življenje in se še bolj povežejo kot skupnost, saj smo vsi na isti barki tega sveta.

Romarski shodi oziroma praznične svete maše v župniji Šmarje pri Jelšah bodo:

Sobota, 15.8. Marijino Vnebovzetje, praznik župnijske zavetnice.

Svete maše v farni cerkvi bodo ob 7., 9., in glavna slovesna ob 10.15. uri.

Popoldne ob 17. uri bo prvi romarski shod pri sv. Roku (slovesnost bo vodil srebrnomašnik in nekdanji šmarski kaplanmag. Srečko Hren
ponoči od 21. do 24. ure bo molitveno bdenje s polnočno sveto mašo.

Na praznik sv. Roka: nedelja, 16.8
Svete maše bodo ob 7. uri zjutraj v župnijski cerkvi, ob 8., 9., 10. in 18. uri pri sv. Roku. Slovesno mašo ob 10. uri bo vodil pater iz Olimja Ernest Benko

Župnija Olimje
Vir: Spletna stran župnije Olimje.

V Olimju bo sveta maša potekala na samostanskem dvorišču. Navzoče bodo prosili, naj si kljub temu nadenejo maske in upoštevajo predpisano razdaljo. Na večih mestih bo nameščeno razkužilo. Pater Ernest Benko dodaja, da v Župniji Olimje srčno upajo, da se slovesnosti ne bodo udeležili ljudje, ki so že okuženi. Vse udeležence pa bodo tudi prosili, da oddajo svojo telefonsko številko. Pričakujejo, da se bo letos verskega bogoslužja udeležilo manj ljudi kot v preteklosti.

 

Romarski shodi oziroma praznične svete maše v župniji Olimje

Sobota, 15.8. Marijino Vnebovzetje

Ob 7.30 uri sv. maša.  Ob 9. uri slovesna procesija po vasi Olimje. Po procesiji sledi slovesna sv. maša, ki jo bo ob somaševanju duhovnikov daroval škof msgr. dr. Marjan Turnšek. Pri procesiji bo sodelovala godba na pihala iz Svetine nad Štorami. Pri maši bo prepeval domači pevski zbor.

Ob 19. uri bo večerna sv. maša z ljudskim petjem.

Svete gore (Župnija Sveti Peter pod Sv. Gorami)

Tako kot v drugih župnijah, bodo tudi tukaj navzoče naprosili naj si nadenejo zaščitne maske, razkužijo roke, ter držijo priporočeno razdaljo 1,5 m. Damjan Kejžar, rektor svetišča pa ljudem sporoča, da naj bodo brez strahu.

Vir: spletna stran župnije.

  Praznične svete maše v župniji Sveti Peter pod Sv. Gorami

Sobota, 15.8. Marijino Vnebovzetje.

Svete maše bodo  ob 7., 9. in 11. uri.

Letos bodo praznična romanja in svete maše potekale nekoliko drugače, vendar to še ne pomeni, da bo kakovost bogoslužij slabša.

A. Z.