Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Intervju: Lan Štravs, mladi državni prvak v nogometu iz Šmarja pri Jelšah


Komaj 19 letni mladenič Lan Štravs je perspektiven nogometaš iz Šmarja, ki je s svojim klubom NK Celje sezono končal na najvišji stopnički Prve slovenske lige. Celjani so sezono končali v velikem slogu, saj so v zadnjem kolu lige gostili takrat še drugouvrščeno NK Olimpijo in z remijem obdržali končno prvo mesto na lestvici. To jim je uspelo prvič v zgodovini kluba.

Lan po tem uspehu ne počiva, saj so “Celjski Grofje” že začeli s treningi in pripravami na novo sezono. Po prvem treningu letošnje sezone smo ga obiskali na njegovem domu, kjer nam je z veseljem odgovoril na nekaj vprašanj o njegovi karieri in letošnji sezoni nasploh.

Kako si se, oz. kdo te je navdušil za nogomet?

Bil sem v prvem razredu (osnovne šole) , in trener je vstopil v razred in vprašal če bi kdo treniral nogomet. Seveda smo vsi fantje rekli da bi, in takrat sem začel. Na začetku sem igral samo malo za veselje in dušo, fajn mi je bilo to da se medtem družiš tudi s prijatelji. Potem pa je zadeva začela postajat malo bolj resna, in vse se je poklopilo. Zato se zahvaljujem tudi vsem trenerjem na moji poti, matičnemu klubu NK Šmarje in NK Celju.

Si se kot otrok zanimal za kak drug šport?

Ja! Sem se, zelo sem rad igral košarko, tudi treniral sem jo mislim da 6 ali 7 let. Tudi zdaj jo še rad igram. Rad pa sem igral tudi med dvema ognjema od prvega do 6 razreda v šolskih tekmovanjih. A nogomet je zame vedno bil prvi in najljubši šport.

Se zgleduješ po kakšnem drugem profesionalnem nogometašu ali športniku?

Že od samega začetka mi je bil moj vzornik Cristiano Ronaldo, ker je zelo talentiran, poleg tega pa je tudi velik garač. Ko sem bil malce starejši in sem imel že malo več razumevanja o nogometu in pozicijah na igrišču, pa sta mi na moji poziciji bila najbolj všeč Luka Modrič in Toni Kroos.

Katere so vrline brez katerih se ti nebi bilo mogoče prebiti v prvo enajsterico NK Celja?

Po mojem mnenju na moji poziciji zadnjega veznega igralca veliko naredim v obrambi, z branjenjem igre. Za to je potrebno imeti dober pregled nad igro, odločnost in tisto agresivnost ko je to potrebno.

Celje očitno nekaj počne prav glede mladega kadra. Kako je biti mlad igralec v vrstah NK Celja?

Ja, res smo mlada ekipa, mislim da so le trije igralci starejši od 30 let, vsi ostali smo pod 25 let. Res je veliko mladih igralcev, kar je odlično za dobro razumevanje. Celotna ekipa se odlično razume, tudi s starejšimi igralci se odlično razumemo.

Kakšno vlogo ima v tvoji karieri tvoja družina?

Izjemno vlogo! Že od samega začetka me res podpirajo, že ko sem igral v Šmarju so me prišli gledat in spodbujat na vsako tekmo. Ko sem šel s 15. leti v Celje so me pa tudi peljali na trening, me počakali tam, me iz treninga vozili.. Res, ob tej priložnosti bi se jim rad zahvalil in poudaril da so zame res pomembni!

Kako si skrbel za svojo formo v času premora, ki ga je povzročil koronavirus? Ste za treninge v lastni režiji prejeli tudi kakšne napotke s strani kluba?

Ja, navodila za treninge smo dobili od kluba že od samega začetka. Najprej smo treniral sami, nato pa smo imeli vsak dan trening preko Zooma, aplikacije, ki preko video kamere omogoča skupinski pogovor. Ti treningi so trajali kako urco, ali malo več. Po tem treningu pa sem sam šel še tečt kake pol urce ali 45 minut . Tak da skupno so ti treningi trajali približno 2 ure.

Je po tvoje imel ta premor za tebe in za ekipo pozitiven ali negativen vpliv?

Ne bom rekel da je bil ta premor nekaj pozitivnega, a zagotovo so se zadeve odvijale drugače kot bi se. Že pred sezono sta si dva naša igralca poškodovala križne vezi, in za njiju je sezona bila že končana. Zaradi tega premora in podaljšanja sezone sta v zaključku sezone lahko igrala in mi smo lahko spet računali na njuno pomoč. Zato po tej strani se je ta premor za nas dobro iztekel.

Kdaj ste začutili da bo to sezona v kateri bo mogoč napad na sam vrh lige?

Imeli smo res dobro sezono. Že celo sezono smo bili edini rezultatsko predsej konstantni, zato smo kot ekipa mogoče malce upali da bo napad na vrh mogoč, nismo pa mogli zares verjeti, da se to lahko zgodi. Zadnja dva kola smo šli pa res na vse ali nič, dali smo vse od sebe in upali na najboljše.

Katera tekma je bila zate v sezoni najzahtevnejša? Je bila to zadnja tekma z Olimpijo?

Ja, bi kar rekel da ta zadnja. Tako živčen, kot sem bil pred to tekmo nisem bil še pred nobeno drugo(smeh). Imel sem res največjo tremo do zdaj. Igra je bila zelo odprta vse do konca, priložnosti pa smo meli tako mi, kot tudi oni.

Kako si se soočal s pritiskom med omenjeno tekmo?

Hotel sem dati vse na stran, pripraviti se in odigrati tekmo kot vsako drugo in iti na zmago.

V celotni sezoni ste na prvem mestu lestvice stali samo enkrat, in to takrat ko je to najbolj pomembno,na koncu. Kakšen je bil občutek ob osvojitvi slovenske Prve lige?

Če vam povem iskreno, se nas večina še vedno ne zaveda kaj nam je uspelo. Ob takšnem proračun, kot ga imata Maribor in Olimpija, se je težko sploh primerjati s tema dvema kluboma. To kar se je zgodilo letos je res nepozabno. Težko to opišem z besedami. Mi nismo mogli verjeti, občutki pa so bili izjemni! Top!

Kako pa se počutiš kot eden redkih, če ne celo edini Šmarčan s tem dosežkom?

Ponosno! Verjamem tudi, da nebom zadnji Šmarčan, ki mu bo to uspelo.

Kateri trenutek v letošnji sezoni ti bo poleg osvojitve lige še ostal v spominu.

Zagotovo tekma proti Aluminiju. Takrat sem bil prvič v enajsterici prve slovenske lige v svoji karieri. Tekma se je končala z izzidom 2 proti 0 za nas, dal pa sem tudi asistenco. Ta tekma je bila neka prelomna točka zame, po kateri sem začel igrati vsako tekmo.

Kakšni pa so načrti za tvojo prihodnost?

Letos sem se vpisal na fakulteto, natančneje na fakulteto za Šport. Bil sem sprejet. Če bi lahko bi vzporedno z igranjem za NK Celje tudi študiral, kar pa se zavedam da ni enostavno. Drugače pa imam še načrte z NK Celjem, tam se odlično počutim!

Fotografije: Lan Štravs

Ž.L.K