Razširjena in tehnološko prenovljena Hiša vin Emino odprla svoja vrata (foto, video)

17. 7. 2020 12:50

Včeraj so v Imenem otvorili prenovljene prostore Hiše vin Emino. Gre za največjo naložbo Kmetijske zadruge Šmarje v zadnjih desetletjih.

Slavnostno sta jo odprla ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec, in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.

Kaj je novega v Hiši vin Emino?

Prenovljena Hiša vin Emino ima danes 1720m², kar je 1090m² več kot pred prenovo. Novi so prostori za zorjenje vin ter penin, polnjenje in skladiščenje ter degustacijsko-prodajni prostori. Največji del se navezuje na pritlične oz. kletne prostore, čeprav se je prenova dotaknila tudi vsakega od nadstropij.

Prostorska razširitev in tehnološka prenova je trajala 2 leti, vredna pa je bila 1,8 milijona evrov, od tega so 325 tisoč evrov sredstev pridobili na razpisu Agencije za kmetijske trge in razvoj kmetijstva, ostalo pa financirali z lastnimi sredstvi in bančnimi posojili.

 

Pred samim prerezom traku je potekala novinarska konferenca, na kateri so pripravili pregled same investicije in tega, kako pomembna je za lokalno okolje. Udeleženi govorci pri omizju so bili poleg ministrice in ministra še župan občine Podčetrtek Peter Misja, predsednik KZ Šmarje Janez Erjavec, direktor KZ Šmarje mag. Marko Jurak, vodja trženja v hiši vin Emino Matija Jagrič ter etnolog v hiši vin Emino Gašper Repše.

Prenova ključna za prihodnost

Hiša vin Emino je eden od stebrov poslovanja in prepoznavnosti Kmetijske zadruge Šmarje. Naložba je pomembna, saj odpira nove trženjske priložnosti in še dodatno zvišuje kakovost predelave grozdja v vino.

Matija Jagrič razkriva da se želijo umestiti na zemljevid kleti, ki sprejemajo dnevne individualne goste. Vinsko-kulinarični dogodki v Hiši vin Emino postajajo vedno bolj prepoznaven produkt turistične ponudbe v Obsotelju in Kozjanskem.

Mag. Marko Jurak pravi, da z investicijo želijo zagotoviti dolgoročni obstoj kleti, ki je bila zgrajena leta 1988, in s tem ohranjati ekonomsko stabilnost zadružnikov-vinogradnikov, ki jih je preko 40 in letno dobavijo več kot 300 ton grozdja. Nova klet ima sicer kapaciteto predelave do 500 ton grozdja.

Kaj je povedal o tehnoloških pridobitvah si lahko ogledate v naslednjem videoposnetku:

Za to posebno priložnost so pripravili novo ekskluzivno penino Viljem, ki predstavlja vrh njihove ponudbe in je po skoraj štirih letih pripravljena za pot v kozarce.  Sicer bodo letos na trg poslali 250.000 litrov kakovostnih in vrhunskih vin ter penin.

Po prerezu traku so si udeleženi ogledali prostore prenovljene kleti Hiše vin Emino, po ogledu pa je sledila manjša pogostitev. Celotna prireditev je potekala v znamenju ukrepov proti širjenju novega koronavirusa.

Oglejte si še fotogalerijo:

Ž.L.K.

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X