Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Kako je koronakriza vplivala na obrtnike in podjetnike na našem območju


Koronavirus je pustil posledice na svetovnem gospodarstvu, Slovenija pri tem ni nobena izjema. Rast BDP je bila že lani najpočasnejša, saj je v Evropski Uniji znašala 1,5 %, v evro območju pa 1,2%. Hitro širjenje covid-19 v letošnjem letu, pa je pripomoglo še k znatnejšemu zmanjšanju industrijske proizvodnje in padcu turističnih tokov.

Epidemija koronavirusa se je odrazila tudi v povečanju brezposelnosti, katera na Celjskem se je na vrhuncu epidemije najbolj povečala v Šmarju in Šentjurju.

Na Kozjansko.info smo povprašali nekaj gospodarskih subjektov s Kozjanskega in Obsotelja o tem, kako so se prilagodili na nenadne otežene razmere na trgu.

Pandemija koronavirusa je glavni vzrok za zdravstveno in ekonomsko krizo, ter s tem za negotovost v gospodarstvu, ter njegovo aktivnost. Na Uradu RS za makroekonomske analize in razvoj za letošnje leto predvidevajo 7,6 odstotni upad bruto domačega proizvoda, ter 4,5 odstotno rast v letu 2021. V zadnjih nekaj tednih se Covid-19 zopet hitreje širi. To pomeni, da so ukrepi za omejitev širjenja nujni, to pa lahko privede še do globjega upada bruto domačega proizvoda.

Koronakriza je vplivala tudi na podjetja in obrtnike na območju Kozjanskega in Obsotelja. Tokrat predstavljamo, kakšno je poslovanje nekaterih po koncu prvega vala okužb in kakšni so načrti za drugi val.

Gostilna Krpan, Šmarje pri Jelšah

Njihovo poslovanje po koncu prvega vala okužb počasi ampak zelo vztrajno raste. Velik pomen temu, pripisujejo njihovemu hitremu odzivu v prvih štirinajstih dneh po razglasitvi epidemije, ker so se hitro organizirali in začeli z dostavo. S tem so v lokalnem območju pridobili veliko novih strank, ki pa so jih po koncu prvega vala tudi obdržali.

Ves čas so veliko truda vlagali v to, da so poizkušali zadostiti vsem zahtevam pristojnih inštitucij, hkrati pa da so uspeli njihovim starim in novim strankam zagotoviti kvalitetno storitev. Konstantno so spremljali razmere, nove predpise, ter se tako sproti prilagajali. Posledično jim je uspelo zadostiti potrebam vseh ljudi v službi in doma. Izgubo prometa beležijo v segmentu zaključenih družb. Prav tako pa so ogromno dogodkov odpovedali njihovi gostje. Na to so vplivali ukrepi in priporočila iz strani pristojnih institucij. Na koncu pa dodajajo, da upajo in željo, da do drugega vala ne pride.

Wellness Aspara, Šentjur

Vir: spletna stran Wellnessa Aspara

Povedo, da glede na pričetek nižje sezone v njihovi panogi na mesečni ravni, nimajo večjega padca, v primerjavi z lanskim letom. Pričetek ponovnega obratovanja je bil izziv za celoten kolektiv, vendar sedaj delo že teče po ustaljenih tirih.

Za drugi val se pipravljajo tako, da  izboljšujejo finančno strukturo in z uvajanjem dodatne ponudbe.  S tem bodo t. i. krizo lahko kar se da mirno preživeli.

Sogovorniki se strinajajo, da delovanje v času covid-19 predstavlja izziv, vendar pa tudi omogoča razvoj dodatne ponudbe. To pa je tudi ena izmed rešitev za omilitev posledic epimedije.

Turistična kmetija Podkrajšek, Ponikva

Vir: podezelje.com

Po prvem valu okužb je posla precej manj, prav tako je tudi povpraševanje po njihovih storitvah manjše. Skupine, ki so koristile njihove storitve po prvem valu, so bile predvsem tiste, ki so bile odpovedane, zaradi epidemije covid-19. Dodajajo, da na drugi val nimajo posebnih priprav, vendar pa, če pride do tega, bodo morali prenehati nuditi storitve, dokler drugi val ne mine.

A.Z.