Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

F e r t i k prvi pokarantenski projekt mladih v Rogaški Slatini (foto)


“F e r t i k je bil dogodek za vse, ki jih čaka poletje brez izpitov, testov, mature, in tudi vse tiste, ki smo tako ali drugače že f e r t i k od burnih dvajsetih, ki nam nikakor ne pustijo, da zadihamo. Ha. Plus tega časa je najverjetneje to, da nas konstantno sili v družbeno refleksijo in aktivni premislek o tem, kako živimo in kakšne slabe ali dobre posledice imajo določene odločitve za življenje v raznoliki skupnosti. V luči tega se ponuja možnost za spremembe…”

Minulo sredo, ob uradnem zaključku pouka, so si mladi v Rogaški slatini privoščili muziko in umetnost na poletnem odru v parku. “Ideja za ime F e r t i k gotovo ni prišla čisto naključno, v času, ko se je močno razvil slatnski argo, smo bili tudi v Mladinskem svetu posredno inspirirani od bistroumne slatnščine. Zato hvala pobudnikom facebook strani Slatnski argo, da nas na poseben način izobražujete,” povedo organizatorji dogodka.

F e r t i k šole je bil prvi projekt po obdobju karantene, ki so ga izvedli v Mladinskem svetu Rogaška Slatina v soorganizaciji z Javnim skladom za kulturne dejavnosti, izpostava Rogaška Slatina in Občino Rogaška Slatina. Mladi Slatinčani pa so bili sicer pridni tudi med karanteno. Poleg tega, da so bili prostovoljci na »stand by«, so v kriznih časih priskočili na pomoč pri pakiranju mask. Pred črnimi mislimi izolacije so se v stilu Boccaccia zatekli v umetnost – kam pa drugam? Pripravili so Likovni natečaj – Umetnost v karanteni 2020 – ter zmontirali video-razstavo prejetih del, pod taktirko likovnice Nike Strašek in koordinatorke Mladinskega sveta, Barbare Rehar.

Vsi pa so seveda, bolj kot kaj, letos čakali druženje in muziko v živo! Na dogodek F e r t i k so povabili mlade slatinske umetnice in glasbenike ter postavili letni oder na ploščadi pred Kulturnim centrom in nato nebo prosili, da še malo počaka z nevihto.

Likovnici Nika Strašek in Eva Hohnec

V mladinskem (spodnja dvorana) sta razstavo – fARTik – pripravili likovnici Nika Strašek in Eva Hohnec.

Nika Strašek je diplomirana likovna pedagoginja, ki zaključuje magistrski študij iste smeri. Tekom študija je bila redno vabljena na semestralne razstave najboljših del po izboru kuratorja doc. dc. Janeza Balažica. V letu 2017/2018 sta skupaj z likovnikom, Davorjem Goriškom, ustvarila slikanico v sklopu projekta Potipaj me. Šlo je za zbirko dvanajstih unikatnih slikanic, ki je prilagojena slepim in slabovidnim malčkom. Delo je potekalo pod mentorstvom dr. Jerneje Herzog in dr. Aksinje Kermauner. Poleg številnih projektov je lani, v sodelovanju z Davorjem Goriškom, pripravila prvo samostojno razstavo v Mestni galeriji Rogaška Slatina. Na razstavi fARTik se predstavlja z novejšimi deli v tehniki akril na platnu.

Eva Hohnec je mlada likovnica, maturantka SŠGT v Celju. Dela, ki jih razstavlja, prikazujejo ženske portrete pri katerih je poudarek na laseh. Z eno besedo jim sama pravi Venere, poimenovane po rimski boginji lepote. Razstava bo na ogled v mladinskem do 12. julija (med delavniki: 12.00 – 16.00 ure ali po predhodni najavi na FB). Prijazno osebje vam bo ob obisku »mladinske galerije« skuhalo tudi kavo ali čaj.

Chaves

Muzicirali so domačini, najprej jazz skupina Chaves, ki jazz z izjemnim občutkom in odlično vokalistko Špelo Došler na čelu podajajo poslušalcem. V zasedbi so še harmonikar Luka Tacer, kitarist Tine Pirš, saksofonist Martin Belcer, basist Domen Zupan in bobnar Luka Turk.

Po Chaves sta nato udarila Laura Krajnc in Sven Horvat, duo Zajtrk, s svojo avtorsko glasbo, ki jo opredeljujeta kot etno – punk – šanson, skozi katero sta oblikovala močan alternativni kantavtorski izraz. Besedila so hudomušna z veliko mero družbene kritičnosti. Prizadevata si za ohranjanje slovenskega jezika v besedilih, avtonomnosti ustvarjanja, humorja in vnašanja ljudskega v glasbo.  Zajtrk ima že cel album pesmi, snemata pa že novega.

Duo Zajtrk

In kaj si v Mladinskem želijo za naprej? “Želimo si več takšnih in podobnih, kreativnih, inovativnih dogodkov za mlade, ki tukaj živijo ali se vračajo v Rogaško. Dogodkov, ki jih mladi soustvarjamo in dajemo pobude zanje. Želimo si aktivne participacije pri pomembnih odločitvah, ki jih sprejema lokalna samouprava in se tičejo razvoja in strukture mesta. Želimo si, da je slišan naš glas, predlogi, naše želje, tudi naši pomisleki in kritika. S tem namenom te vabimo k sodelovanju: piši nam na [email protected], če želiš biti del ekipe!

Pri projektu F e r t i k smo se odlično povezali, da je bila izvedba dogodka možna. Velika zahvala likovnicama Niki Strašek in Evi Hohnec, pomočnici pri organizaciji Lani Masnec, Toniju Posavcu, Sandiju Kampušu in Blažu Butu za zvok in pomoč pri organizaciji jam sešna ter snemalcu Davidu Drenškemu, ki je dogodek ujel v video in fotografijo. Hvala tudi organizatorjem Pure Craft festivala v Rogatcu, ki so radodarno posodili vreče za sedenje, PODOBI, ki se je odzivala na naše pozne klice in seveda Kavarni MiaMia in njenemu prijaznemu osebju!”

B.R., foto: Barbara Rehar in David Drenški