Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V celjski bolnišnici odgovarjajo na očitke novinarjev ter pojasnjujejo obravnavo okuženih v šmarskem Domu ostarelih


Novinarji TV Slovenija in še nekaterih drugih medijev že nekaj časa problematizirajo zdravniške postopke in zdravstveno oskrbo varovancev domov upokojencev, okuženih s COVID-19. Glavni očitek je, da so zdravniški konziliji na posebnih obrazcih vnaprej ocenjevali zdravstveno stanje pacientov ter to vlagali v njihove zdravstvene kartone, pri čemer so ocenili ali je bolnika glede na spremljajoče bolezni smiselno zdraviti v bolnišnici ali v domu za ostarele. O teh obrazcih svojcev niso obveščali.

Obrazci, ki ji je pripravila koordinatorka za paliativno oskrbo na Ministrstvu za zdravje, naj bi služili  zdravnikom v domovih, da v primeru okužbe hitreje razberejo zdravstveno stanje pacientov in sprejmejo odločitev o napotitvi v bolnišnico.

Novinarsko zgodbo so zagrabili nekateri opozicijski politiki, s čemer je postala tudi del aktualnega političnega boja, v namene katerega so skovali izraz “seznami smrti”.

Pri izpolnjevanju obrazcev o zdravstveni situaciji oskrbovancev domov gre po mnenju nekdanjega ministra za zdravje v vladi LDS dr. Dušana Kebra za etično sporno početje, saj tega po njegovem ne bi smeli delati vnaprej, hkrati pa bi morali v bolnišnice poslati več starostnikov, kot so jih. Drugačno stališče je v včerajšnji Tarči zastopal predsednik sindikata zdravnikov družinske medicine dr. Igor Muževič, tudi sam domski zdravnik v Kamniku.

V oddaji je bil tudi minister za zdravje Tomaž Gantar, ki je očitke Dušana Kebra in novinarjev, ki so pripravljali oddajo, zavrnil. Med drugim je poudaril, da je šlo za obrazec, ki je že vseskozi objavljen tudi na spletni strani ministrstva in bi ga tudi sicer moral imeti vsak oskrbovanec v svojem kartonu. Na obrazcu so namreč podatki o posameznem oskrbovancu v optimalnem stanju, služijo pa temu, da lahko zdravnik takoj dobi nujne podatke na podlagi katerih sprejme odločitev.

Ocene so bile torej narejene zgolj v pomoč zdravnikom, ki bi lahko tudi v primeru italijanskega ali španskega scenarija ukrepali hitreje in učinkoviteje. Takšne postopke poznajo tudi po drugih državah, je dejal minister. Med drugim je poudaril tudi, da popolnoma zaupa stroki, ki je sprejemala odločitve o tem, kdaj obolelega pacienta poslati na zdravljenje v bolnišnico, a da mu je žal, da se sedaj s temi očitki dela krivico predvsem zdravnikom, ki so v času epidemije opravili izjemno delo.

Več kot polovica Covid-19 pacientov v SB Celje iz DSO Šmarje pri Jelšah

Na polemike okrog obravnave starostnikov so se odzvali tudi v Splošni bolnišnici Celje. Kot so zapisali so v celjski bolnišnici od 24. marca, ko so začeli sprejemati Covid-19 paciente, do 7. maja, ko so iz bolnišnice odpustili zadnjega Covid-19 pacienta, zdravili 54 pacientov s Covid-19, od tega jih je bilo 27 iz DSO Šmarje. 11 pacientov s Covid-19 je potrebovalo obravnavo na Oddelku za intenzivno interno medicino, kjer so bili priključeni na ventilator za invazivno in neinvazivno ventilacijo.

V DSO Šmarje je bilo sicer do 26. maja okuženih 124 oskrbovancev in 38 zaposlenih. 86 oskrbovancev je okužbo prebolelo v domu. Vseh smrti skupaj pa je bilo 38, od tega jih je 15 umrlo v bolnišnici. Povprečna starost umrlih je bila 86 let in so imeli eno ali več pridruženih bolezni. Med vsemi pacienti je bilo 36 pacientov starih 66 ali več let. Na zdravljenje v bolnišnico so bili sprejeti vsi pacienti, pri katerih je obstajala indikacija za hospitalno zdravljenje, poudarjajo v Splošni bolnišnici Celje.

“Ko je se je okužba v Šmarju pri Jelšah nezadržno širila, je naša bolnišnica po sklepu Bolnišnične poveljniške skupine v DSO napotila konziljarno ekipo zdravnikov, ki je opravila pregled okoli 190 oskrbovancev in izdelala zdravniško oceno o napredovalosti kroničnih bolezni pacientov. Gre za nezavezujoče mnenje, ki je lahko v pomoč zdravnikom, ki pacienta obravnavajo v primeru nenadnega poslabšanja zdravstvenega stanja in v tem času nimajo dostopa do vse zdravstvene dokumentacije pacienta. Mnenje z informacijami o zdravstvenem stanju pacienta jim lahko pomaga pri odločanju kako, na kakšen način in kje bodo zdravili pacienta. V Splošni bolnišnici Celje smo v naslednjem mesecu in pol v bolnišnico sprejeli vse oskrbovance DSO, ki so jih k nam napotili napotni zdravniki,zapišejo.

Poleg tega so v Splošni bolnišnici Celje zdravnikom na primarni ravni, tudi tistim, ki so delovali v DSO, 24 ur dnevno, nudili konzultacije infektologa in specialista intenzivne medicine. V DSO Šmarje pri Jelšah so na delo napotili tudi usposobljene diplomirane in srednje medicinske sestre, ki so osebju doma pomagale pri organizacij dela. Prav tako so njihove ekipe Službe za preprečevanje bolnišničnih okužb, skupaj z vodilno infektologinjo osebno v DSO  izvajale izobraževanja glede pravilne rabe osebne varovalne opreme, kot tudi ostalih ukrepov preprečevanja okužb v DSO Šmarje pri Jelšah. Izdelali so tudi akcijski načrt za izboljšanje epidemiološke situacije v domu in ga skupaj z drugimi deležniki pomagali izvesti. Rezultat teh aktivnosti je bila omejitev naraščanja okužb v domu. Skoraj 70 % vseh dokazano okuženih oskrbovancev v DSO Šmarje pri Jelšah je okužbo prebolelo v domu.

Strokovni dirtektor SB Celje, mag. Franc Vindišar, dr. med.: “Za vse tiste, ki so potrebovali hospitalno zdravljenje v Splošni bolnišnici Celje poskrbeli”

O aktivnostih v zvezi z obravnavo pacientov in obvladovanjem okužbe v DSO Šmarje pri Jelšah je na nedavni vladni novinarski konferenci predstavil tudi mag. Franc Vindišar, dr. med., strokovni direktor celjske bolnišnice.

Kot je takrat med drugim poudaril Vindišar, so v Splošni bolnišnici Celje poskrbeli za vse tiste oskrbovance doma, ki so potrebovali hospitalno zdravljenje. Prav tako so vedno, ko se je zdravstveno stanje pacientov oz. oskrbovancev v tem domu poslabšalo do takšne mere, da je bilo vprašanje ali tega oskrbovanca napotit v bolnišnico ali ne, kontaktirali tudi svojce.

Svojce je kontaktirala domska zdravnica in nato v dogovoru z njimi sprejela odločitev o nadaljnji lokaciji zdravljenja. Izpostavil je tudi podatek, da je pomemben del, skoraj 70 % vseh dokazano okuženih v DSO Šmarje pri Jelšah, okužbo tam tudi prebolelo.

R. Č., B.S., foto: SB Celje