Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Učenci OŠ Dobje virtualno prečkali meje in predstavili Slovenijo vrstnikom


Učenci in učitelji po celem svetu so preklopili na učenje na daljavo. Digitalna orodja jim omogočajo ne le nadaljevanje šolskega dela prek spleta, temveč tudi virtualno prečkanje državnih meja in povezovanje s sovrstniki s celega sveta. Konec maja se je 13 šol iz 12 držav srečalo v orodju Microsoft Teams na spletni mednarodni učni uri angleščine. Med njimi je bila tudi Osnovna šola Dobje.

Mednarodna učna ura angleščine povezala učence 13 osnovnih šol iz 12 držav.

V projektu je sodelovala tudi Osnovna šola Dobje, ki je predstavljala Slovenijo.

Namen dogodka je bil omogočiti učencem, da v času, ko mnoge državne meje ostajajo zaprte, le-te prečkajo virtualno in se s sodobno tehnologijo povežejo s sovrstniki iz drugih držav, da razširijo svoje znanje o drugih državah, vadijo angleščino in se naučijo nove besede. Poleg tega je bil cilj srečanja izboljšanje kakovosti izobraževalnega procesa z uporabo naprednih digitalnih tehnologij, razvoj digitalnih spretnosti učiteljev in učencev ter vzpostavitev izobraževanja otrok iz različnih držav z namenom izmenjave znanj.

Spletne učne ure, ki je bila posvečena temi Moja država, se je udeležilo več kot 120 otrok in njihovih učiteljev, vsaka šola pa je predstavila svojo državo. Šolarji iz različnih držav so prek video klica v orodju Microsoft Teams predstavili svojo državo, spregovorili o zgodovini svojega naroda, kulturi, državnih tradicijah ter izjemnih znanstvenikih in športnikih. Predstavili so tudi tradicionalno kulinariko in znamenitosti, drug drugega pa so povabili na obisk svojih držav. Otroci so si med seboj aktivno postavljali vprašanja v angleščini, ki je bila tuji jezik za vse. Na ta način so učenci izboljšali svoje spretnosti angleščine ter se naučili številne nove in uporabne besede in besedne zveze.

Devetošolci iz OŠ Dobje so Slovenijo predstavili sovrstnikom iz Estonije, Latvije, Kazahstana, Ukrajine, Srbije in s Hrvaške. Iz Slovenije je v projektu poleg desetih učencev 9. razreda v video klicu sodelovalo in vprašanja sovrstnikom iz drugih držav zastavljalo tudi nekaj učencev 7. in 8. razreda OŠ Dobje. Na ta način so spoznali različne države ter se na inovativen in zabaven način naučili povezovati s svojimi sovrstniki prek meja svoje domovine.

»Res sem uživala pri tej uri angleščine na daljavo. Veliko sem se naučila o drugih državah in obiskala bi rada prav vse. Všeč mi je bilo, da smo vsi imeli takšno moralno podporo (pozitivne komentarje), ko smo predstavljali svojo državo. Še kdaj bi rada ponovila kaj takega,« je povedala učenka OŠ Dobje, ki je sodelovala na mednarodni učni uri angleščine.

»Kot Microsoftova inovativna osnovna šola v izobraževalnem procesu že sicer uporabljamo najsodobnejše tehnologije, ki jih v učne procese umeščamo zelo učinkovito. Svoje učence učimo veščin, ki jim bodo v njihovem nadaljnjem življenju prišle zelo prav. Zato smo se z veseljem odzvali Microsoftovemu povabilu k sodelovanju v mednarodnem projektu, ki je povezal učence različnih držav in jim predstavil še drugačne načine dela in izobraževanja,« je povedala Tina Zendzianowsky Čavš, učiteljica angleškega jezika na OŠ Dobje, ki je sodelovala v projektu.

O orodju:

Orodje Microsoft Teams for Education, ki omogoča učinkovito in privlačno učenje in poučevanje na daljavo, uporablja 183.000 izobraževalnih ustanov v 175 državah sveta. Z uporabo sodobnih tehnologij v izobraževalnem procesu Microsoft učiteljem omogoča nemoteno izvajanje učnega procesa, učence in dijake pa na ta način pripravlja tudi na delovna mesta prihodnosti. Več informacij o rešitvi Microsoft Teams for Education je na voljo tukaj.