Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Sproščanje preventivnih ukrepov pri javnem bogoslužju v cerkvah


Slovenski škofje ordinariji so se na 119. redni seji Slovenske škofovske konference (SŠK) odločili za dodatno sproščanje preventivnih ukrepov pri javnem bogoslužju v cerkvah.

Nova navodila veljajo od torka, 2. junija 2020, do preklica. S tem navodilom prenehajo veljati Navodila slovenskih škofov za vzpostavitev javnega bogoslužja v slovenskih cerkvah v času epidemije COVID-19, ki so bila v veljavi od 4. maja 2020.

Da bi preprečili širjenje epidemije COVID-19 in ohranili zdravje vernikov ter slovenskega prebivalstva so škofje ordinariji, ob upoštevanju državnih predpisov in predhodni seznanitvi pristojnih državnih ustanov, naznanili naslednja navodila:

Sveta maša:

Udeležba je dovoljena samo zdravim vernikom. Ob vstopu v cerkev si mora vsak razkužiti roke in v cerkvi ohranjati medosebno razdaljo 1,5 metra (to ne velja za družine in člane skupnega gospodinjstva). Verniki morajo medsebojno razdaljo ohranjati tudi ob prihodu oz. odhodu iz cerkve. V primeru, da to ni mogoče, mora nositi zaščitno masko. Otrokom in mladoletnikom ni treba nositi mask. Zanje veljajo enaka navodila kot v šolah. Še vedno ob vstopu v cerkev ne bo blagoslovljene vode. Prav tako se opusti rokovanje ob pozdravu miru se opusti. Vernikom je dovoljeno deliti sveto obhajilo samo na roko. Priporoča se, da ima delivec obhajila pri obhajanju masko. Pred obhajilom in po njem si mora razkužiti roke. Pobiranje darov vernikov je med darovanjem. Duhovniki svetih maš ne bodo več prenašali po spletu.

Zakrament svete spovedi:

Spovedovanje v spovednicah je dovoljeno samo, če je nameščena ustrezna zaščita med spovedancem in spovednikom (npr. PVC-folija) ter se spovednico redno prezračuje in čisti. Spovedanec si pred vstopom v spovednico razkuži roke in vanjo vstopa z masko.

Obhajanje zakramentov krsta, prvega obhajila, birme, poroke in bolniškega maziljenja:

Za obhajanje zakramenta svetega krsta veljajo enaki pogoji kot za sveto mašo. Po presoji duhovnika in po posvetu s starši ustrezno pripravljenih otrok je mogoče podeliti zakrament prvega svetega obhajila. Za otroke, ki še niso pripravljeni, se obhajanje zakramenta prvega svetega obhajila preloži na jesenski čas oziroma kot določi župnik. Obhajanje zakramenta svete birme je dovoljeno z upoštevanjem navodil, kakor veljajo za sveto mašo. Birme so lahko tudi na prostem. Za obhajanje zakramenta svetega zakona veljajo enaki pogoji kot za sveto mašo. Obhajanje bolniškega maziljenja je dovoljeno ob upoštevanju, da sta duhovnik in bolnik ustrezno zaščitena.

Pogrebi:

Cerkveni pogrebi so dovoljeni ob upoštevanju navodil državnih ustanov.

Kateheza, pastoralna in župnijska srečanja, oratoriji in župnijske slovesnosti:

Verouk se začne izvajati vzporedno s poukom v osnovni šoli. Pri verouku veljajo enaka zdravstvena navodila, kot veljajo v šolah. Poletnioratoriji in počitniško druženje oziroma delavnice lahko v dogovoru s krajevnim ordinarijem potekajo ob upoštevanju navodil in predpisov državnih ustanov. Župnijske slovesnosti potekajo ob upoštevanju določil, kot veljajo za sveto mašo.

Natančnejša navodila, tudi za ostale obrede bogoslužja, najdete TUKAJ.