Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Praznik Občine Bistrica ob Sotli: novi prostori knjižnice in štirje nagrajenci (foto)


V Bistrici ob Sotli so v petek, 26. junija, opravili z osrednjo prireditvijo ob občinskem prazniku. Letos so nagrade podelili štirim posameznikom.

Pred samo akademijo so v drugem nadstropju kulturnega doma namenu predali nove prostore tamkajšnje knjižnice.

Plaketo Občine Bistrica ob Sotli so na predlog Društva upokojencev Bistrica ob Sotli podelili Josipu Horvatu. Članu DU je od leta 1993, nekaj let pa mu je tudi načeloval. Večino časa je bil tudi poverjenik društva za Kunšperk. Več kot tri desetletja je bil član tamburaške skupine Zelenjak. Ustanovil je tudi domačo tamburaško skupino.

Eno od dveh priznanj Občine Bistrica ob Sotli so podelili Maticu Moškonu, ki so ga predlagala tri društva: Športno društvo Bistrica ob Sotli, Društvo prijateljev mladine Bistrica ob Sotli, Društvo kmetic Ajda in skupina občanov. Od leta 2013 vodi ŠD, leta 2014 pa je dal pobudo za ponovno obuditev vaških iger. Še vedno se odvija nočni malonogometni turnir, društvo pa deluje z različnimi sekcijami. ŠD skrbi za športni del srečanja Šempetrov, prav tako pa se povezuje z drugimi organizacijami.

Drugo priznanje je prejela Martina Bostner, ki jo je predlagalo Prostovoljno gasilsko društvo Bistrica ob Sotli. V društvu je aktivna od leta 2011, zadnja tri leta pa v njem opravlja tajniške naloge. Kot prostovoljka sodeluje tudi na drugih področjih življenja v kraju.

Denarno nagrado v višini 500 evrov je prejel Filip Kunst iz Srebrnika, in sicer na predlog Planinskega društva Atomske toplice Podčetrtek – planinske sekcije Bistrica ob Sotli. S športnim plezanjem se ukvarja od leta 2010, ko je začel v Podčetrtku in nadaljeval v Rogaški Slatini. Na državnem nivoju je v tekmah vzhodnoslovenske lige v zadnjih letih posegel po najvišjih uvrstitvah v končnem seštevku.

Župan Franjo Debelak je v govoru opozoril, da so v kraju pred leti ostali brez prave pošte, vendar so to uredili s pogodbeno enoto v občinskih prostorih. Sedaj se jim obeta ukinitev edinega bankomata v občini. V občini si želijo povezati s katerim od investitorjem, da bi pridobili delovna mesta, ki jih s težavami Gorenja trenutno izgubljajo.

Ob znani svetovni situaciji so se v kraju še bolj povezali in dokazali, da v kapitalu ni vse.

V letu 2019 so v občinski proračun sicer prejeli približno 1,5 milijona evrov prihodkov. Približno tretjino so namenili za investicije.

Največja investicija v zadnjem letu je bila ureditev novih prostorov knjižnice, ki se sedaj širi na 300 kvadratnih metrih, z dvigalom pa je dostopna tudi gibalno oviranim. Direktor knjižnice Šmarje pri Jelšah Marko Samec je na prireditvi prikazal krajši video z izjavami uporabnikov. V prostorih knjižnice je tudi razstava o zgodovini bistriške knjižnice, zbrane pa je pred samim odprtjem nagovorila tudi vodja enote Irena Černelč.

V občini bodo letošnjem letu bodo pridobili stalno razstavo kovaškega orodja, kjer bo omogočen tudi aktualen prikaz kovaškega dela in polnilnico za električna  kolesa, obeta pa se tudi izboljšava širokopasovnega omrežja. Za konec je Debelak občane pozval naj bodo zahtevni, saj si zaslužijo najboljše, najboljše pa je vedno v nas samih.

Na prireditvi je bil prisoten tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki mu je družbo delal minister za javno upravo Boštjan Koritnik, z vladne strani pa je bil tam tudi državni sekretar na ministrstvu za javno upravo, sicer domačin, Peter Geršak.

Prisotni so bili tudi trije župani iz UE Šmarje pri Jelšah, župani iz Posavja, kakor tudi iz sosednje Hrvaške in Avstrije.

Počivalšek je v nagovoru dejal, da bodo v vladi namenili posebno pozornost za pridobitev investitorjev v obmejnih krajih.

Za kulturni program so poskrbeli člani Mešanega pevskega zbora Bistrica ob Sotli.