Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Poostreni ukrepi in nove kontaktne številke za koronavirus


Vlada je zaradi povečanja števila potrjeno okuženih v zadnjih dneh ponovno sprejela nekatere ukrepe. Prav tako so na voljo nove telefonske številke za pridobivanje informacij glede novega koronavirusa.

Epidemiološko sliko Hrvaške, za dopustnike, ki se tja odpravljajo v kratkem, najdete spodaj.

V Sloveniji smo v zadnjem tednu zabeležili 38 novih okužb s Sars-CoV-2, od tega v zadnjih dveh dneh 20. V Sloveniji do danes skupaj beležimo 1541 potrjenih primerov okužb, 109 ljudi je umrlo. Trenutno aktivno okuženih je 56 oseb.

Vlada zaradi porasta okužb sprejela nekatere ukrepe

Vlada je zaradi povečanja števila potrjenih okužb z novim koronavirusom v zadnjih dneh sprejela nekatere ukrepe za zamejitev ponovnega širjenja virusa V Sloveniji.

Znova je tako obvezno nošenje mask v zaprtih javnih prostorih in javnem prevoziu, obvezno pa je tudi razkuževanje rok. “To je ukrep, ki je potreben in nujen. Že v preteklosti je prispeval k boljšim rezultatom. Zato tudi takšna odločitev, ki jo bomo vsakih 14 dni preverjali glede na epidemiološko situacijo v naši državi,” je dejal minister za zdravje Tomaž Gantar. Na dosledno upoštevanje že prej predpisanih priporočil poziva tudi dr. infektologinja dr. Bojana Beović.

Slovenija je danes med drugim razširila spisek držav na rdečem seznamu. Na slednjega je dodala Albanijo in Portugalsko, Črna gora in Luksemburg pa nista več na seznamu varnih držav. Hrvaška ostaja med varnimi državami.

Novi kontakti za informacije o novem koronavirusu

Ministrstvo za zdravje daje informacije glede karantenskih odločb po telefonu izključno na številki 01 478 68 48 med 8.30 in 15.30. Podatke pa je mogoče dobiti po elektronski pošti na naslovu [email protected].

Objavili so tudi druge kontaktne številke in elektronske naslove za informacije o novem koronavirusu.

Za zdravstvena priporočila in napotke je treba poklicati Nacionalni inštitut za javno zdravje na telefonsko številko 01 2441 729, naslov njihove spletne strani pa je www.nijz.si.

Informacije glede prehoda meje dajejo v klicnem centru za koronavirus policije na telefonski številki 01 514 70 01, elektronski pošti na [email protected].

Slovenci začenjajo dopustovanja na Hrvaškem. Kakšna je epidemiološka slika pri naših južnih sosedih?

Ker se danes začenjajo počitnice in se mnogi Slovenci že odpravljajo na dopust k našim južnim sosedom, se ozrimo še po trenutni epidemiološki sliki sosednje Hrvaške.

Na Hrvaškem se je v zadnjih dneh število potrjeno okuženih začelo ponovno večati. V zadnjih 24 urah so namreč potrdili 22 novih okužb, dan prej pa kar 30. V zadnjem tednu pa so potrdili kar 130 novih primerov, kar je najvišji porast od konca aprila, po dveh mesecih zatišja po prvem valu. Dodatna previdnost ob obisku Hrvaške torej ne bo odveč, kljub temu pa pristojni mirijo, da porast okuženih ne pomeni, da se je epidemiološka situacija bistveno poslabšala. V zadnjem tednu na Hrvaškem za covid-19 ni umrl nihče.

Hrvaška od pojava virusa beleži skupno 2388 potrjenih okužb in 107 smrtnih žrtev. Trenutno aktivno okuženih je 136.

foto: pixabay