Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Kar šest občin KiO med občinami brez plastike


Občine prejemnice plakete Brez plastike

Skupnosti občin Slovenije in Ministrstvo za okolje in prostor sta novembra lani podpisala sporazum o spodbujanju zmanjšanja uporabe plastičnega pribora v slovenskih občinah, s čimer se je rodila akcija Občina brez plastike

K dogovoru, ki je prostovoljen lahko občine pristopijo kadarkoli, če v okviru svojih aktivnosti organizirajo različne oblike javnih ali internih prireditev in sestankov, kjer se ne nudi plastičnega pribora (plastična slamica, plastični krožnik, plastični lonček ali plastični jedilni pribor).

Med podpisnicami sporazuma, ki občine zavezuje k trajnosti tudi na tem segmentu javnega življenja, je tudi 6 občin Kozjanskega in Obsotelja. To so občine Bistrica ob Sotli, ki je k sporazumu pristopila že lani, Rogaška Slatina, ki je marca kot druga izmed občin KiO podpisala sporazum, ter občine Kozje, Podčetrtek, Rogatec in Šmarje pri Jelšah, ki so sporazum podpisale maja letos.

Med občine brez plastike v Sloveniji sodi le 49 izmed 212 občin. Vse te so do sedaj pristopile k sporazumu, s katerim se zavezujejo k zmanjšanju uporabe plastičnega pribora v občini.

https://skupnostobcin.si/podatki/obcine-brez-plastike-za-enkratno-uporabo-na-dogodkih/

Prekomerna uporaba plastike ima negativen vpliv na okolje, zdravje in gospodarstvo. Tudi z majhnimi dejanji lahko prispevamo k zmanjšanju onesnaževanja s plastiko, ki predstavlja enega izmed velikih okoljskih izzivov našega časa.

foto: Skupnost občin Slovenije