Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

ZD Šmarje pri Jelšah postaja satelitski urgentni centri


Vlada je v ponedeljek zvečer določila financiranje triaže v devetih satelitskih urgentnih centrih, kar pomeni začetek delovanja satelitskih urgentnih centrov na t. i. sivih območjih, kjer je slabša pokritost z urgentno medicinsko pomočjo.

Med načrtovanimi satelitskimi urgentnimi centri je tudi ZD Šmarje pri Jelšah.

Vlada je odločila, da bodo preko financiranja triaže, satelitske urgentne centre najprej začeli vzpostavljati na devetih lokacijah, in sicer v Kočevju, Postojni, Tolminu, Ilirski Bistrici, Šmarju pri Jelšah, Kranju, Idriji, Sevnici in Velenju. Gre za postopno uvajanje tovrstnih centrov, v prihodnjih letih pa je mogoče pričakovati tudi pokritje drugih območij.

Satelitski urgentni centri so načrtovani predvsem na območjih, ki so za hitro posredovanje v nujnih primerih preveč oddaljeni od urgentnih centrov. Satelitski urgentni centri so torej namenjeni predvsem dopolnjevanju urgentnih centrov po državi, ideja o vzpostavitvi teh pa sega v mandat ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc, vedar je bila sprva sprejeta z nasprotovanjem.

Direktorica ZD Šmarje pri Jelšah Jasna Žerak je odločitev vlade sprejela z velikim zadovoljstvom, saj odobritev triažne enote pomeni prvi korak k vzpostavitvi satelitskega urgentnega centra v Šmarju. Kot je dejala za Štajerski val, to kaže tudi na to, da ZD Šmarje pri Jelšah nekaj pomeni v slovenskem zdravstvenem prostoru. V Sloveniji je namreč okoli 150 zdravstvenih domov, le devetim pa je bila odobrena triaža urgentnega satelitskega centra. Žerakova dodaja, da bo to tudi ključnega pomena za kakovost obravnave pacientov. Šmarski zdravstveni dom bo namreč z odobritvijo programa dobil dodatno ekipo medicinskega kadra, ki se bo ukvarjala z nujnimi interventnimi obravnavami pacientk in pacientov na terenu. Triažna enota pa bo za prebivalce pomenila sodoben način razvrščanja pacientov, poškodovancev v skupine glede na vrsto in težo poškodbe, obolenja ter nujnost obravnave.

Za enoto triaže v šmarskem zdravstvenem domu bo država financirala 2,65 diplomiranega zdravstvenika. Devet zdravstvenih domov v katerih bodo v bližnji prihodnosti organizirani satelitski urgentni centri, bodo namreč na leto dobili vsak po 153.273,34 evra za izvajanje tovrstne triaže. Letos pa bodo dobili nekaj manj kot 115.000 evrov. Program triaže naj bi v Šmarju zaživel že v jeseni, polno delovanje satelitskih urgentnih centrov pa naj bi bilo po nekaterih ocenah vzpostavljeno v naslednjih dveh letih.