Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Športna tekmovanja se lahko nadaljujejo pod posebnimi pogoji, gledalcev na tribunah še ne bo


Vlada je že pred časom sprostila ukrepe na področju rekreativnega športa, danes pa je predstavila še ukrepe na področju vrhunskega oz. tekmovalnega športa.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport je na novinarski konferenci predstavila ukrepe, ki jih bodo morali upoštevati organizatorji in športniki.

Odlok o začasnih pogojih za izvajanje športne dejavnosti bo stopil v veljavo v četrtek, 7. 5. 2020. Najdete ga tukaj (na 15. strani).

Ministrica za izobraževanje znanost in šport Simona Kustec je na današnji vladni novinarski konferenci predstavila glavne točke Odloka o začasnih pogojih za izvajanje športne dejavnosti. Odlok med drugim določa, da gledalci na tekmovanjih zaenkrat še ne bodo mogli biti prisotni, organizatorji pa bodo morali zagotoviti, da bodo v prostorih za treninge in tekmovanja zgolj osebe, ki bodo za to nujno potrebne. Dodatna posebna priporočila bodo v teh dneh pripravili tudi za upravljalce bazenov.

Ministrica je v nadaljevanju predstavila še nekaj glavnih smernic ukrepov pri vrhunskem tekmovalnem športu:

  • na treninge in tekme lahko hodijo le popolnoma zdravi športniki in drugo osebje
  • redno je treba skrbeti za ustrezno higieno
  • odsvetuje se tudi tuširanje v športnih objektih
  • vadbe različnih skupin naj se med seboj ne prekrivajo
  • v športne objekte je treba po razkuževanju rok vstopati na razdalji dveh metrov
  • tako športniki kot njihovi trenerji naj si pred vstopom v dvorano nadenejo obrazno maske in jo nosijo do začetka treninga. Masko naj nosijo tudi po treningu, dokler ne zapustijo dvorane
  • vsi rekviziti morajo biti razkuženi
  • neposredni stik med udeleženci ni dovoljen. Izjema so člani istega gospodinjstva in partnerji
  • rekvizitov naj si športniki med seboj ne izmenjujejo
  • po vadbi naj si vsi spet umijejo ali razkužijo roke, športni objekt pa zapustijo čim hitreje.

Ministrica je ob tem dejala še, da sta ministrstvo in NIJZ že dala zeleno luč za nadaljevanje športnih tekmovanj, denimo Prve lige v nogometu. Povedala je, da tekmovanja lahko potekajo pod posebnimi pogoji, nadaljevanje tekmovanj pa je stvar dogovora med Olimpijskim komitejem in športnimi zvezami ter odgovornosti in načina organiziranja na ravni športnih panog.

Vladni Odlok je zaenkrat sprejet za dva tedna, nadaljnji koraki pa bodo odvisni od epidemiološke ocene, a kolektivnih vadb in treningov trenutno še ne gre pričakovati.

Ministrica je še povedala, da na vladi v naslednjem paketu pripravljajo možnost postopnih odpiranj fitnesov, vendar še čakajo na navodila pristojnih. Z jutrišnjim dnem se na treninge vračajo tudi otroci, ki so registrirani športniki in so stari 10 let in več. Otroške popoldanske dejavnosti pa pridejo na vrsto z odlokom, ki bo odpiral vzgojno-izobraževalne ustanove.