Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Muzej na prostem in Dvorec Strmol znova odprta


Muzej na prostem in Dvorec Strmol sta po sprostitvi nekaterih ukrepov ponovno odprla vrata za svoje obiskovalce. Ti lahko tako ponovno izkoristijo prednosti Muzeja na prostem Rogatec – kot učilnice na prostem, v kateri v živo predstavljajo okolje v katerem so nekoč bivali, živeli in delali ljudje – naši predniki, kar predstavlja tako otrokom, kot tudi odraslim, dragoceno izkustvo vpogleda v življenje nekoč.

Obiskovalci bodo zaradi znanih dejstev morali upoštevati nekatere preventivne ukrepe.

1-dvorec-strmol-rogatecAprila sta, na podlagi Odloka vlade, svoja vrata ponovno odprla Muzej na prostem Rogatec in Dvorec Strmol, seveda z upoštevanjem in spoštovanjem zaščitnih ukrepov. To pomeni:

  • razkuževanje rok pred vstopom v muzej in na dvorec ter po potrebi tudi v prostorih,
  • obvezna uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela v zaprtih prostorih (masko se sme sneti le na zunanjih površinah Muzeja na prostem)
  • ohranjanje varne razdalje do drugih oseb; tako zaposlenih, kot tudi obiskovalcev.
KAJ VIDETI?

Ob vstopu obiskovalci prejmejo tiskan vodnik, ki jih vodi po muzeju ter dvorcu, nato pa tiskovino odnesejo s seboj domov. Obiskovalci se lahko sprehodijo med objekti muzeja (Šmitovo hišo, kovačijo, trgovino z mešanim blagom ali Lodnom, gospodarskim poslopjem, svinjakom, kozolcem, Viničarsko hišo ter Kamnarsko bajto), kjer so na površini 13 arov na ogled tudi zeliščni vrtovi in tako spoznavajo ter raziskujejo kulturno dediščino naših prednikov, lahko pa le posedejo v mirnem, zelenem, cvetočem okolju.

Na dvorcu Strmol so na voljo zanimive tematske razstave:

  • gostujoča NA VRHU GORA, BLIZU NEBA, o Svetlobnih pojavih v gorahSlovenskega planinskega muzeja v Mojstrani,
  • pa KUHARCA,  ki preseneča na podstrešju dvorca in pripoveduje zgodbe o  tehničnem razvoju kuhinj in kuhinjskih pripomočkov  v preteklosti. Razstava je delo Pokrajinskega muzeja Celje.

Na ogled je tudi Rokodelski center Rogatec, ki poleg rokodelskih delavnic pletarske, tkalske, lončarske in steklarske  postavlja na ogled razstavo o tkanju ter o STEKLU NA ROGAŠKEM, ki pripoveduje zgodbo oblikovanja stekla, od glažute do steklarne. Doživljajskih in rokodelskih delavnic do nadaljnjega še ne bodo izvajali.

ODPIRALNI ČAS muzeja in dvorca:

Od TORKA do NEDELJE in PRAZNIKI med 10. in 18. uro

Muzej na prostem Rogatec in Dvorec Strmol zaradi pandemije ob obisk in dohodek

Zaradi situacije v kateri so se znašli in zaprtosti, se kaže izpad obiska (okrog 5000 obiskovalcev) in posledično dohodka v vrednosti 25.000 €. Muzej na prostem in Dvorec Strmol je trenutna situacija še posebej prizadela, saj za njih glavno sezono predstavlja ravno čas od marca do junija, ko jih obiščejo šolske skupine, ki prihajajo na tehnične in naravoslovne dni ter ekskurzije. V prvi polovici leta zaslužijo približno 60 % letnega dohodka, kar predstavlja skrb zbujajoče stanje. Zato še enkrat vabijo vse, da jih podprete z obiskom.

foto: Rogatec.si