Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Šmarje pri Jelšah nič več glavno žarišče koronavirusa v državi, kot tudi ne na Kozjansko-Obsoteljskem


Šmarje pri Jelšah si je zaradi hitrega širjenja okužb z novim koronavirusom že zgodaj  tej pandemiji pridobilo vzdevek “slovenski Vuhan”. S 155 potrjenimi okužbami, upoštevaje število prebivalcev občine, pregovorno velja namreč za eno izmed najbolj koronavirusno ogroženih občin v Sloveniji.

A v šmarskem primeru je lahko statistika tudi nekoliko varljiva. Šmarje pri Jelšah spada namreč med sprecifične slovenske občine, kjer skoraj vse potrjene okužbe predstavljajo stanovalci domov za starejše. V povprečni slovenski občini kar 60 % okuženih pripada skupini “navadnih državljanov”, v šmarski je teh zgolj med 5 % in 15 %.

Rast števila potrjenih okužb sicer upada na celotnem območju Kozjanskega in Obsotelja. Naše občine so jih v zadnjih 14 dneh brez varovancev doma za ostarele zabeležile 27 primerov, od tega 13 v občini Rogaška Slatina.

Šmarje pri Jelšah beleži tudi največje število umrlih v Sloveniji, 25 od skupno 59 umrlih. A prav šmarski primer kaže varljivost statistike smrtnosti za koronavirusom. Velika večina šmarskih smrtnih primerov so namreč zelo stari ljudje – od 85 do prek 90 let, ki so že sicer bili zelo šibkega zdravja in imeli več pridruženih bolezni.

Izven doma je sicer na našem območju umrl 60-letni moški iz občine Rogaška Slatina.

V Sloveniji po trenutno aktualnih podatkih beležimo skupaj 1.269 potrjeno okuženih oseb. Od tega jih več kot 15 % pripada občinam Kozjanskega in Obsotelja, med katerimi pa prednjači občina Šmarje pri Jelšah, ki beleži 155 potrjeno okuženih in med vsemi slovenskimi občinami zada drugo mesto po številu okužb.

Šmarja pri Jelšah, ki glede na število okužb na prebivalca, velja za nekakšen slovenski Vuhan. A če iz uradnih statističnih podatkov odvzamemo okužene v Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah, kjer se je je Sars-CoV-2  hitro razširil, velja Šmarje pri Jelšah za popolnoma povprečno “covid-19 občino”. Na dan 7. april, ko se je v Šmarju naraščanje števila okužb ustavilo – v zadnjih desetih dneh so v Šmarju zabeležili v povprečju eno okužbo na dan – je bilo namreč od 143 potrjeno okuženih v Šmarju, po poročanju STA kar 137 stanovalcev in zaposlenih tamkajšnjega doma upokojencev. Po našem natančnem spremljanju pa jih je od prvih 143 potrjeno okuženih iz doma 121.

Če torej Šmarju “odvzamemo” okužene stanovalce doma upokojencev, postane označba s slovenskim Vuhanom popolnoma odveč. V tem primeru bi na Celjskem za veliko večje žarišče veljala občina Rogaška Slatina s trenutno 39 okuženimi, pa tudi Celje s trenutno 19 okuženimi in Šentjur, s trenutno 9 potrjeno okuženimi, ne bi bila daleč od Šmarja ali pa celo pred njim. V vseh omenjenih občinah se je sicer število na novo potrjeno okuženih v zadnjih desetih dneh popolnoma umirilo.

V Sloveniji trenutno občutno dnevno naraščanje števila okužb beležijo le v občini Ljutomer, kjer pa gredo okužbe, enako kot v Šmarju, predvsem na račun ljutomerskega doma za starejše, ki v zadnjih dneh doživlja usodo šmarskega doma izpred nekaj tednov.

V Sloveniji po večini okuženi “običajni državljani”

Da kraji z domovi za starejše, v katerih so izgubili nadzor nad širjenjem okužbe, predstavljajo specifiko glede števila okuženih, kaže tudi spodnji graf strukture okuženih za celotno državo. Kot je razvidno, v povprečju v Sloveniji kar 60 % okuženih predstavljajo “običajni državljani”. Le 40 % pa je skupaj okuženih stanovalcev domov za starejše, zaposlenih v domovih za starejše ter zdravstvenih delavcev.

V Šmarju predstavlja okužbe “običajnih državljaov” zgolj med 5 in 15 % vseh okuženih. Vse to priča, ta so hitri in odloči ukrepi, sprejeti s strani lokalne in državnih oblasti, ter njihovo spoštovanje s strani državljanov, širjenje novega koronavirusa po občini in izven nje učinkovito zajezili.

struktura-okuzenih
Struktura okuženih v Sloveniji (vir: covid-19.sledilnik.org)

B. S.