Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Na 24ur.com problematizirajo zaščitne maske, ki jih prodajajo v trgovinah Jager


Zaščitne maske so trenutno najbolj iskano blago v Sloveniji, zato ne čudi, da se na tržišču pojavljajo tudi takšne, katerih kakovost zaščite je vprašljiva.

Kot problematične tako maske, ki jih lahko kupimo v nam dobro znanih trgovinah Jager, v svoji objavi problematizira najbolj obiskan slovenski portal, 24ur.com. 

“Kar gledam, je katastrofa, to ni maska. Če si položim dlan čez obraz ali lonec na glavo, še ne morem reči, da sta dlan ali lonec maska,” citirajo mnenje anonimnega podjetnika, ki ga označujejo za strokovnjaka z izkušnjami s področja zagotavljanja kvalitetnih mask.

V Jagru so za 24ur.com odgovorili, da so se zgolj trudili svojim kupcem pravočasno zagotoviti maske ustrezne kvalitete.

maske-jager-1
foto: 24ur

Odkar je vlada z odlokom zapovedala nošenje mask v zaprtih javnih prostorih, so se v boj za svoj delež pogače zapodili tudi trgovci. Eno izmed zgodb, ki poraja dvom v kvaliteto in ustreznost prodajanega blaga,  opisuje portal 24ur.com.

Na portalu izpostavljajo maske z napisom na embalaži: “edina originalna visoko zaščitna maska za obraz, ki zadrži do 98 odstotkov bakterij.” 

Na ovoju naj bi še pisalo, da je maska “testirana s strani kvalificiranega laboratorija, narejena iz nežnega blaga, tudi za občutljivo kožo, obstojna in praktična elastičnost, ima 50-odstotno večjo površino v primerjavi s kirurško masko, primerna na letalu, avtobusu, vlaku, na krajih, kjer je dosti ljudi”. 

A kot pišejo v članku, je edina stična točka tega prodajnega artikla z maskami “izkoriščanje epidemije in visoka cena, 25 evrov za 50 mask oziroma 50 centov za kos.”

Pri tem se novinarka 24ur.com sklicuje na mnenje podjetnika, ki sicer ne želi biti imenovan,  ki pa “slovenskemu zdravstvu že dolga leta prodaja maske nemške in ameriške kakovosti z vsemi certifikati, k državnim poslom za nabavo zaščitne opreme pa niso pristopili.”

In ta pravi, da česa takšnega z napisi, da je edina originalna, še ni videl in se sprašuje, po kateri testni metodi zadrži 98 % bakterij, torej, kako velike bakterije oziroma delce? “Taka trditev bi morala biti pravno preganjana zaradi zavajanja.” Prepričan je, da zagotovo ni testirana kot maska s strani kvalificiranega laboratorija, zato je “tudi ta trditev nadvse sporna”.

V mediju so pridobili še mnenje Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), kjer so dejali, da zgolj iz fotografij in embalaže ocene ustreznosti tovrstnih mask in koliko ščitijo pred novim koronavirusom CoV-2, ne morejo dati.

“Podatek na označbi, da maska zadrži do 98 % bakterij, nič ne pove, koliko ščiti pred vdorom virusov tipa CoV-2, prav tako so podatki, da je maska edina originalna in visoko zaščitna maska za obraz, lahko zavajajoči,” so še dodali.

V Jagru odgovarjajo: trudili smo se pravočasno nabaviti ustrezne maske, a žal le delno uspešno

Na 24ur.com so pridobili tudi odgovor podjetja Jagros. Boštjan Jager je pojasnil, da so maske po sprejetju vladnega odloka o nošenju mask in drugih pokrival v zaprtih prostorih naenkrat postale najbolj iskano blago. Njihove dobave pa so zamujale, letalski prevozi so se podražili v nebo, zato so bili pri pravočasni nabavi mask ustrezne kvalitete “žal le delno uspešni”.

Zato so sprejeli ponudbo podjetja, ki sicer ni njihov dobavitelj, za omenjene maske.

24ur.com še navaja, da je Jager maske po nabavni ceni kupil po 16 evrov za zavoj, prodajal pa po dobrih 25 evrov. Za eno masko je torej treba odšteti 50 centov, toliko sicer na trgu danes, ko so cene ekstremno visoke zaradi povpraševanja, v povprečju stanejo 3-slojne kirurške maske,” še pišejo na 24ur.com

Celoten članek preberite tukaj.

Vir in foto: 24ur.com