Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Kako v času krize ohranjati dobre medosebne odnose med sodelavci


Prejšnji teden smo na Kozjansko.info objavili prispevek psihologinj ZD Šmarje Simone Divjak in Mojce Ferlič Golob o tem kako obvladati strahove in tesnobo v času izolacije od koronavirusa.

Tokrat pa objavljamo še njun tekst z nasvetu kako v času krize, kakršna je koronavirusna, ohranjati dobre odnose med sodelavci.

  • Da med delom ne bi prišlo do nepotrebnih šumov v komunikaciji, je pomembno, da se med komuniciranjem s sodelavci vedno prepričamo, če smo navodila prav razumeli.
  • Prav tako je pomembno, da razumemo drug drugega. Vsi smo v enaki situaciji, zato ni nič nenavadnega, če kdaj odreagiramo impulzivno ali preveč čustveno. Vzemimo moč timskega dela kot prednost, da si v takšnih situacijah dajemo oporo in se aktivno poslušamo in morebitne opazke od sodelavca ne jemljimo preveč osebno in kakšne stavke, ki se nam zdijo neprimerni, preslišimo.
  • Uporaba jaz stavkov: Izhajamo iz sebe in svojega počutja ter konkretnih posledic za mene. »Zelo vesel sem, ko me poslušaš in upoštevaš moje mnenje.« in dajejo smernice k bolj učinkoviti stresni situaciji. Na podlagi jaz stavkov poslušalec, bolje razume naše namere, s tem pa se tudi zmanjša verjetnost za izbruh prepira.
  • Tekom službe najdem čas za hitro sprostitev: npr.
  1. USMERIMO POZORNOST na dihanje in poskušamo čim bolj podaljšat vdih in izdih;
  2. HITRA SPROSTITVENA TEHNIKA:
    • Naredimo globok vdih skozi nos in napnimo mišice dela telesa, ki je najbolj napet.
    • Zadržimo dih za 10‒20 sekund in nato izdihnimo skozi usta ter sprostimo napetost.
    • Ponovimo vajo še 3x: naredimo vdih, napnimo mišice dela telesa, kjer je napetost največja; zadržimo dih za nekaj sekund; naredimo izdih in sprostimo mišice.
  3. RITMIČNO DIHANJE: Vdihujemo skozi nos in štejmo do 3. Izdihujemo skozi nos in štejemo do 3. Ne zadržujemo diha. V tem ritmu dihajmo nekaj minut.
  • Uporabimo tehnike za preusmerjanje pozornosti: npr. Pozorni smo na 5 stvari, ki jih lahko vidimo, 4, ki jih lahko tipamo,3, ki jih lahko slišimo, 2, ki jih lahko vonjamo in 1, ki jo lahko okusimo; odštevamo po 7 od 100; vadimo poštevanko, ponavljamo besedilo priljubljene pesmi ipd.
  • Pomembno je da doma službeni stres zavestno izklopimo. To pomeni, da se zamotimo z družinskimi aktivnostmi, koliko je to mogoče in si misli preusmerimo na prijetne stvari. To lahko zmanjša občutke napetosti. Ena izmed načinom so tudi tehnike sproščanja.

Pripravili: Simona Dijak, mag. psih. in Mojca Ferlič Golob, univ. dipl. psih, specializantka klin. psih.