Vlada predpisala razkuževanje večstanovanjskih stavb

29. 3. 2020 11:58

Vlada je včeraj pozno zvečer sprejela Predlog zakona o interventnih ukrepih za omilitev posledic epidemije nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) za državljane in gospodarstvo ter nekaj novih odlokov, med katerimi je tudi obvezno razkuževanje večstanovanjskih stavb.

S tem odlokom se zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19 določi obvezno razkuževanje večstanovanjskih stavb.

Upravniki večstanovanjskih stavb morajo tako poskrbeti, da se najmanj dvakrat dnevno organizira razkuževanje opreme v skupnih prostorih v in ob večstanovanjskih stavbah. Razkuževanje opravi upravnik sam ali zagotovi, da razkuževanje opravi tretja oseba, ki jo izbere upravnik, ali pa razkuževanje opravi eden od etažnih lastnikov, če upravnik nima na razpolago dovolj zaposlenih ali ne more zagotoviti, da delo opravi tretja oseba.

Pogostost razkuževanja je v posamezni večstanovanjski stavbi odvisna od števila posameznikov, ki živijo v večstanovanjski stavbi.

Oprema v skupnih prostorih, ki jo je treba razkuževati:
  • kljuke na vhodu v večstanovanjsko stavbo,
  • ograje v večstanovanjski stavbi,
  • stikala za upravljanje in kabine dvigala,
  • stikala v skupnih prostorih večstanovanjske stavbe,
  • oprijemala in druga oprema, kjer je mogoče ob redni uporabi pričakovati več stikov rok s površinami.

Upravnik večstanovanjske stavbe bo moral na vidnem mestu, pred vstopom v dvigalo večstanovanjske stavbe, namesti tudi opozorilo: »Uporaba dvigala predstavlja tveganje za prenos okužbe COVID-19, zato kabino dvigala uporabljajte posamično. Po uporabi stikal za upravljanje dvigala se ne dotikajte oči, nosu ali ust ter si umijte roke.«.

V večstanovanjskih stavbah, ki v skladu s posebnimi predpisi nimajo upravnika, morajo obveznosti iz tega odloka zagotoviti lastniki v večstanovanjskih stavbah.

Obvezno razkuževanje večstanovanjskih stavb v skladu s tem odlokom velja do prenehanja razlogov zanj, kar ugotovi Vlada Republike Slovenije s sklepom, ki ga objavi v Uradnem listu Republike Slovenije. Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije. Odlok je bil v Uradnem listu objavljen 28. 3. 2020.

Oznake:
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X