Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Vinko Gorenak iz kabineta predsednika vlade: glede na število prebivalcev je Šmarje največje žarišče v državi


Medtem ko je vsa pozornost uprta v dogajanje okrog koronavirusa, je Slovenija je dobila 14. vlado, tretjo pod vodstvom Janeza Janše.

V kabinet novega predsednika vlade se je iz pokoja, nekoliko presenetljivo, preselil tudi šmarski rojak dr. Vinko Gorenak in je praktično Janševa desna roka v krizi, kakršne v zgodovini samostojne Slovenije ne pomnimo.

In v tej krizi je občina Šmarje pri Jelšah, glede na število prebivalcev, največje žarišče koronavirusa v državi, je za Kozjansko.info povedal Gorenak. A hkrati je izpostavil izjemno reakcijo in ukrepanje župana Čakša za zajezitev krize, za katero sta mu, po Gorenakovih besedah, še isti večer čestitala tako on kot Janša sam.

Slovenja je sicer danes dobila prvo žrtev koronavirusa: na intenzivni negi infekcijske klinike UKC Ljubljana je umrl starejši kronični pacient, ki se je okužil v starejših občanov v Beli Krajini.

Vinko Gorenak je eden izmed zgolj treh državnih sekretarjev v kabinetu predsednika vlade Janeza Janše, zato ima ta trenutek zagotovo veliko dela in odgovornosti. Kljub vsemu se je odzval na vprašanja Kozjansko.info ter pojasnil svojo odločitev, da se reaktivira v politiki, čeprav je že upokojen, decembra lani pa je odstopil kot občinski svetnik v Občini Šmarje pri Jelšah.

Zdaj pravi, da si je premislil, ker ga je v sedanji resni situaciji tako prosil Janez Janša. “Po končanem poslanskem mandatu leta 2018 sem se upokojil in moj načrt je bil jasen, torej da uživam v pokoju. Sploh zato, ker se bo letos upokojila žena in bi lahko veliko potovala z avtodomom. Takrat seveda sploh ni kazalo, da bi Šarčeva vlada padla, sploh pa nismo vedeli, da nas bo tako prizadel koronavirus,” pravi Gorenak.

Ampak predsednik vlade Janez Janša ga je poklical in prosil, da se ponovno aktivira. “V razmerah v kakršnih smo, sem ocenil, da preprosto moram biti del ekipe, ki bo najprej zajezila in ustavila koronavirus, nato pa v naslednjih dveh letih izpeljala prepotrebne reforme v državi,” razlaga svojo odločitev.

Glede na to, da je prisoten pri vodenju države v razmerah, ki mejijo na izredne, in ima na razpolago vse informacije, ki so mu na voljo, smo ga povprašali, kako iz kabineta predsednika vlade zgleda dejanska situacija v Sloveniji.

Gorenak odgovarja, da veliko bolj resna, kot si lahko državljani mislijo. “Slovenija je preprosto premalo pripravljena na omenjeni virus, reagirala je veliko prepozno. Mislim, da vsaj deset dni prepozno. To kar se izvaja danes, bi se moralo v začetku meseca,” poudarja.

Kot pravi, so s kriznim štabom na ravni države vzpostavili primerljivo stanje, kakršno smo imeli v času vojne za Slovenijo, ko so bile naloge učinkovito načrtovane in izvajane iz enega centra.

Šmarje takoj za Ljubljano, tokrat žal v negativnem smislu

In kako v kabinetu predsednika vlade ocenjujejo situacijo s koronavirusom v Šmarju glede na ostala žarišča po Sloveniji?

Gorenak poudarja, da imamo v Šmarju drugo največje število okuženih, takoj za Ljubljano. “Če k temu dodamo število prebivalcev v Ljubljani in v Šmarju potem lahko rečemo, da imamo glede na število prebivalcev največje žarišče v državi.”

To pa po njegovih besedah od vseh nas zahteva striktno in dosledno spoštovanje vseh ukrepov, ki so predpisani in ki jih določa župan s svojo ekipo. Splošno pa moramo vedeti, da je število dejansko okuženih veliko večje, kot govorijo uradne številke.

Šmarje ima župana, ki zna udariti po mizi

In koliko državno vodstvo zaupa županu Matiji Čakšu, da bo znal primerno ukrepati, glede na njegove dosedanje odločitve?

Izkušeni politik in nekdanji notranji minister glede tega ne pušča dvoma. Kot pravi, je izjemno vesel, da je občina Šmarje pri Jelšah na lokalnih volitvah 2018 dobila župana Matijo Čakša in da mu je bilo veselje pripomoči k njegovi izvolitvi.

“Poglejte kaj je naredil ob prvem sumu okužbe na šoli! Šolsko ministrstvo, s prejšnjim ministrom Pikalom je zahtevalo, da je šola odprta, župan pa je udaril po mizi in rekel, ne šolo bomo zaprli,” pravi Gorenak. Opominja, da so še dan za tem iz ministrstva neodgovorno sporočali, da župan nima takih zakonskih pristojnosti.

“Si predstavljate, kaj bi danes bilo v Šmarju, če bi župan poslušal neodgovornega ministra Pikala? Čestitke županu in ravnatelju šole, oba s predsednikom vlade Janezom Janšo sva mu čestitala, že tisti večer, ko je šolo zaprl.”

R. Č.