Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Velikonočnice pri Ponikvi na planem


V minulih dneh so v Boletini pri Ponikvi vzcvetele zaščitene in redke velikonočnice, ki si jih obiskovalci že lahko ogledajo, med vikendom pa se odpravijo tudi na voden ogled.  

Člani Turistično-olepševalnega društva Ponikva so rastišče že zavarovali, ogradili in zaščitili, prav tako poskrbeli za informativne table ter označevanje. Krhke kosmate cvetove si je tako mogoče ogledati kadarkoli v naslednjih tednih.

Vodeni ogledi bodo s stran prostovoljcev TOD Ponikva ob sobotah in nedeljah od  9. do 17.30 ure.  Obiskovalci bodo prejeli prospekte in spominke. Možno se je najaviti tudi za voden ogled (za 10 in več pohodnikov), in sicer na telefonski številki 031-725-090.

Rastišče se nahaja le nekaj sto metrov od središča Ponikve v smeri proti Šentvidu pri Grobelnem, obsega 1,8 hektarja in je največje od štirih znanih rastišč velikonočnice v Sloveniji. Hkrati je to območje na kraškem površju, v suhi dolini, pod katero teče ponikalnica eno izmed petih območij Nature 2000 v Sloveniji.  Velikonočnica je pri nas zavarovana in je uvrščena na Rdeči seznam ogroženih rastlinskih vrst. Občina Šentjur je rastišče pred leti zaščitila z odlokom, urejeno pa je bilo v okviru projekta LIFE.