V Šmarskem domu okuženih že 60 varovancev in 11 zaposlenih. Odrejenih samoizolacij vse manj

30. 3. 2020 18:45

Če se zdi, da upoštevanje strogih ukrepov glede socialne osamitve  med splošnim prebivalstvom občine Šmarje pri Jelšah prinaša prve rezultate, pa se situacija v domu upokojencev iz dneva v dan slabša.

S koronavirusom je v šmarskem domu potrjeno okuženih že 60 varovancev in 11 zaposlenih, kar je 13 več med stanovalci ter 2 več med zaposlenimi kot v petek. Šest stanovalcev je hospitaliziranih v celjski bolnišnici. V Šmarskem domu upokojencev je tako potrjeno okužena že več kot četrtina stanovalcev.

Zaposleni so v domači izolaciji, varovanci pa v izoliranem delu doma. Vsi kažejo rahle klinične znake.

Z današnjim dnem je v dom ostarelih prišlo na pomoč 5 zdravstvenih oseb iz Medical centra, po 2 iz Zdravstvenega doma Šmarje in Zdravstvenega doma Slovenske Konjice, ter 1 prostovoljka napotena preko CZ Šmarje pri Jelšah. Do sedaj imajo v občini 4 smrtne primere, vsi so iz doma upokojencev.

Sicer pa je v celotni občini po zadnjih podatkih uradno okuženih 95 ljudi, po grobih ocenah pa je dejansko okuženih več kot 500 občanov.

Med vikendom manj odrejenih samoizolacij, a število hospitaliziranih močno narašča

20 novih respiratorjev v Splošni bolnišnici Celje
20 novih respiratorjev v Splošni bolnišnici Celje

Kot je že nekako praksa od prejšnjih dveh koncev tedna, se število klicev v zdravstvene postaje in posledično število odrejenih samoizolacij med vikendom zmanjša.

A tokrat je zmanjšanje kar občutno. V ZD Šmarje so v soboto in nedeljo odredili skupaj 24 izolacij, vse občanom Šmarja pri Jelšah. Eno osebo so poslali na dodaten pregled v bolnišnico. Vseh odrejenih samoizolacij za prebivalce občine Šmarje pri Jelšah je bilo do zdaj 611. Šmarski zdravstveni dom obratuje normalno, a samo za urgentne primere.

V ZD Šentjur so v petek odredili 18 samoizolacij, v soboto 2, v nedeljo pa nobene. 3 osebe so med vikendom napotili na dodaten pregled v celjsko bolnišnico.

Skupno število hospitaliziranih pacientov v Bolnišnici Celje je 16 od teh so 3 pacienti na intenzivni enoti, na respiratorju. Vladna infektologinja Število bolnikov, ki potrebujejo običajno bolnišnično zdravljenje se je v državi v zadnjih 7 dneh podvojilo. Število bolnikov, ki so življenjsko ogroženi, pa se je podvojilo v zadnjih 5 dneh.

stevilo-hospitaliziranih-30-3

Lokalni obrtniki in podjetniki pomagajo z zaščitno opremo

pomoc-podjetij
Vir fotografij: FB Občine Šmarje pri Jelšah

Dom upokojencev in Zdravstveni dom Šmarje sta vseskozi na robu tudi z potrebno zaščitno opremo, zato je Občina Šmarje pri Jelšah vse, ki bi jo imeli na voljo in je ne potrebujejo, že večkrat pozvala, da jo štabu Civilne zaščite donirajo v te potrebe.

In odziv je bil res velik. Številni šmarski obrtniki in podjetniki so v minulih dneh donirali zaščitne obleke, zaščitna očala, zaščitne maske vseh vrst, večje količine razkužil, pregrinjala za enkratno uporabo, zaščitne vezirje, predpasnike, iz občine Ivančna Gorica je prišlo 500 pralnih zaščitnih mask, prenosne računalnike za učence, osnovna živila in drugo.

Če želite pomagati tudi vi, se lahko obrnite na Štab Civilne zaščite Občine Šmarje pri Jelšah:

Štab Civilne zaščite Občine Šmarje pri Jelšah (poveljnik: Alojz Stoklas): 041 441 227, cz@smarje.si

 

 

 

Oznake:
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
160 queries in 1,343 seconds.