Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Sloveniji tretja smrtna žrtev, v šmarskem domu nove okužbe, po odrejenih samoizolacijah prednjačita Šmarje in Šentjur


Slovenija je dobila tretjo smrtno žrtev zaradi novega koronavirusa, umrl je 67-letni moški. Število hospitaliziranih v Sloveniji je bilo včeraj zvečer 65, na intenzivni 10. Prva dva pacienta s koronavirusom je sprejela tudi Splošna bolnišnica Celje, oba iz domačega okolja.

Dva nova okužena pa so danes do 11. ure potrdili v Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah. Skupaj je tako okuženih 19 varovancev in 5 zaposlenih, pri 8 novih se je pojavila povišana temperatura. Zdravje večine okuženih je stabilno, pri eni stanovalki pa se je čez vikend močno poslabšalo.

V Občinah Kozjanskega in Obsotelja po številu odredb o samoizolacijah prednjačita Občini Šmarje pri Jelšah (379)  in Šentjur/Dobje (201). Čez vikend so v ZD Šentjur v Bolnišnico Celje na pregled poslali 6 oseb, v ZD Šmarje pri Jelšah pa nobenega.

Število okuženih s COVID-19 v domu upokojencev po pričakovanjih zdravniške stroke narašča. Trenutno je okužba potrjena pri 19 stanovalcih in 5 zaposlenih. Trenutno se še pojavljajo znaki pri osebah, ki so bile v možnem kontaktu z zaposlenimi ali obolelimi stanovalci v času inkubacijske dobe. Vročina se je od včeraj pojavila še pri 8 stanovalcih, po izraženih kliničnih znakih in oceni zdravnika infektologa bo bris predvidoma potreben pri 7 osebah in ena ponovitev zaradi nejasnosti predhodnega brisa.

Včeraj sta bila brisa odvzeta dvema stanovalcema, pri enem je bila okužba s COVID-19 negativna. Dodatno je bila okužba potrjena tudi pri eni zaposleni, ki že ves teden ni bila na delu.

Zdravstveno stanje obolelih je relativno stabilno, večina stanovalcev v tem trenutku ne kaže niti znakov povišane temperature, niti drugih znakov prehladnega obolenja. Zaradi osnovnih obolenj se stanje lahko spreminja, tako se je čez vikend pojavilo bistveno poslabšanje zdravstvenega stanja pri eni stanovalki. Vsi stanovalci so pod nadzorom zdravnikov primarnega nivoja in infektologa, ki dnevno opravlja vizite pri okuženih.

Zaposleni doma upokojencev vseskozi poostreno spremljajo zdravstveno stanje in sproti obveščajo svojce. Zaposlenemu osebju danes pri oskrbi stanovalcev pomaga 5 zdravstvenih delavcev iz Splošne bolnišnice Celje in 5 zdravstvenih delavcev Medical centra Rogaška.

Sprememba testiranj 

Ministrstvo za zdravje je skupaj s stroko pripravilo novo definicijo za prijavo in spremljanje novega koronavirusa. Po novem bodo starejši od 60 let, osebe z rizičnimi obolenji za virus in z imunskimi pomanjkljivostim testirani tudi, če bodo imeli zgolj blage klinične znake. Pri ostalih osebah z blagimi znaki je presoja prepuščena osebnemu zdravniku ali pediatru.

Samoizolacije v Šmarju in Šentjurju/Dobju

Šmarje pri Jelšah je s 47 potrjenimi okužbami na 2. mestu po občinah v državi, Rogaška Slatina s 13. na četrtem, po 2 uradno okužena imata občini Šentjur in Bistrica ob Sotli, po enega pa občini Podčetrtek in Kozje. A kot vemo, so dejanske številke mnogo, po naših izračunih tudi desetkrat višje.

Število klicev v zdravstvene domove in posledično tudi število odrejenih samoizolacij med vikendom praviloma pade. Tako so v ZD Šmarje pri Jelšah v soboto in nedeljo skupaj odredili 53 samoizolacij, (vsi občani Šmarja), v ZD Šentjur pa 9. A kar 5 od teh so v ZD Šentjur zaradi težjih simptomov poslali naprej v Bolnišnico Celje, medtem ko v ZD Šmarje med kličočimi ni bilo takšnih primerov.

Do sedaj umrli imeli tudi druga bolezenska stanja

67-letni moški, ki je bil v UKC Ljubljana pripeljan od doma, naj ne bi umrl neposredno zaradi okužbe, temveč prepleta tudi z drugimi boleznimi.Pred njim sta v Sloveniji umrli dve osebi Doma starejših Metlika, obe čez 90 let in z drugimi bolezenskimi stanji.

V Sloveniji je bilo sicer včeraj do 14. ure uradno potrjenih  414 primerov okužbe, 31 več kot v soboto. A kot vemo, se testira v glavnem zdravstvene delavce in zaposlene ter varovance domov starejših občanov, medtem ko se za druge najverjetneje okužene odredi samoizolacija.

B. S.