Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Število odrejenih samoizolacij v občini Šmarje se bliža 500. Trije varovanci doma starejših v bolnišnici


Danes je v Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah umrla druga starejša ženska. Čeprav so tudi to smrt pripisali koronavirusu, pa je šlo za bolnico s drugimi hujšimi boleznimi, ki bi prav tako lahko bile vzrok za smrt. Na novo sta potrjeno okužena 2 stanovalca, tri pa so danes poslali na zdravljenje v Bolnišnico Celje. 

Zdravstvene postaje na območju Kozjanskega in Obsotelja so sicer včeraj odredile 68 samoizolacij, vse bodisi v občini Šmarje pri Jelšah, bodisi v občinah Šentjur/Dobje. Štirje pacienti s potencialno težjo obliko bolezni so bili poslani na pregled v Bolnišnico Celje, kjer se trenutno zdravi 9 bolnikov, eden v enoti intenzivne terapije. 

V Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah so danes uradno zabeležili še 26. okužbo med varovanci, medtem ko je število potrjeno okuženih med zaposlenimi ostalo na 6. Predvčerajšnjim in v noči na danes sta umrli 2 okuženi starejši osebi, obe s pridruženimi kroničnimi boleznimi.

“S pristojnimi strokovnimi službami in ministrstvom za zdravje potekajo dodatna usklajevanja in načrtovanje zdravstvene oskrbe in nege v domu,” so pred nekaj urami na uradni Facebook strani sporočili iz občine Šmarje pri Jelšah ter napovedali, da več informacij sledi, vendar jih do sedaj še niso posredovali.

Število novih samoizolacij stabilno

V Zdravstvenem domu Šmarje pri Jelšah so sicer včeraj predpisali 46 novih samoizolacij, dva pacienta pa so poslali v Celje. Vsi ti so bili iz občine Šmarje pri Jelšah, medtem ko iz drugih petih občin ni bilo odrejenih samoizolacij in napotitev.

V zdravstvenem domu Šentjur pa so včeraj samoizolacijo odredili 22 osebam, prav tako pa 2 napotili v Celje.

Skupno število odrejenih samoizolacij do danes je 486 v Šmarju pri Jelšah (in 55 potrjeno okuženih s testiranjem), 244 v občini Šentjur in Dobje (in 3 potrjeno okuženi s testom), 30 v občini Rogaška Slatina (in 19 potrjeno okuženih s testiranjem), 7 v občini Kozje (1 potrjen) in 6 v občini Podčetrtek (1 potrjen). Ena potrjeno okužena oseba je tudi v občini Bistrica ob Sotli.

V Sloveniji je sicer potrjeno okuženih 528 ljudi, od tega 73 zdravstvenih delavcev.

Slovenija sicer sodi med evropske države, ki imajo najmanjše število zdravnikov na število prebivalcev.

V bolnišnici Celje en bolnik na respiratorju

Trenutno se v Splošni bolnišnici Celje zdravi 9 bolnikov, od tega 1 bolnik v enoti intenzivne terapije. Stanje bolnika na respiratorju je stabilno. Med zaposlenimi niso imeli novih potrjenih okužb. Do sedaj so potrdili okužbo enega zdravstvenega delavca, ki je v samoizolaciji.

Na državnem nivoju je sicer hospitaliziranih 76 bolnikov s covidom-19, 15 jih je v intenzivnih enotah. V slovenskih bolnišnicah je za bolnike s koronavirusno boleznijo na voljo 539 postelj, po potrebi pa se lahko ta številka poveča na 1.000.

Mateja Logar z infekcijske klinike UKC Ljubljana:

“Še vedno smo šele na začetku epidemije, a je k sreči situacija stabilna – tudi zato, ker se držite navodil. In na srečo, ker se pravil držite, nam je uspelo potek okužbe upočasniti. Vemo, da ne moremo preprečiti vseh okužb, lahko pa jih upočasnimo in ne obremenimo zdravstvenega sistema, tako bomo lažje sprejeli vse in nudili oskrbo.

V UKC-ju Ljubljana je trenutno hospitaliziranih 11 pacientov na intenzivni negi. Povečuje se število bolnikov v intenzivni negi, zato smo odprli še dodatno enoto, po potrebi bomo odpirali še druge oddelke.”

“V tem času je predvsem pomembno, da se držimo navodil in distance. V tem času se ne družimo, skrbimo za higieno rok in kašlja.”