Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Regijski štab civilne zaščite 33 občinam razdelil zaščitno opremo


Regijski štab civilne zaščite Zahodno Štajerske regije je danes 33 občinam v tej regiji razdelil zaščitno opremo v boju proti širjenju koronavirusa. Razdeljenih je bilo 28.840 kosov potrebne opreme (zaščitne obleke, tri vrste zaščitnih mask, zaščitne rokavice in zaščitna očala).

Razdeljena so bila glede na to, koliko je prebivalcev v posamezni občini in ali se že zdaj spopadajo z epidemijo. Po uradnih današnjih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v celjski regiji okuženih 33 bolnikov.

Občine že pripravljajo informacijske centre, kjer bodo zbirale potrebne podatke pri skrbi onemoglih ljudi in drugih nujnih zadevah. Te informacije zbira tudi regijski civilni štab in jih bo potem posredoval državnemu. 

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v celjski regiji okuženih 33 bolnikov. Območna enota Celje je sporočila, da jih je v Šmarju pri Jelšah 20, v Mozirju 1, v Rogaški Slatini 3, v Grobelnem 3, v Pristavi pri Mestinju 1, v Podplatu 3, v Šempetru v Savinjski dolini 3 in v Šoštanju 1.

Predsednik vlade Janez Janša je danes vsem županom poslal posebno obvestilo, kjer jih poziva pri nujni pomoči uveljavljanju ukrepov pri zajezitvi širjenja COVID19, in sicer:

  • da v okviru občinske uprave ali občinskega štaba za Civilno zaščito nemudoma oblikujete občinski oziroma mestni center, ki bo usklajeval povpraševanje staršev in ponudbo zdravih prostovoljcev za varovanje otrok na domu vsem, ki jih nujno potrebujemo za delovanje v razmerah epidemije tako na državnem kot na lokalnem nivoju. Prvenstveno pomagajte zagotoviti varstvo (na domu!) zdravnikom in medicinskim sestram, ki so nepogrešljivi v zdravstvenih ustanovah in domovih za starejše ter zavodih za varovance s posebnimi potrebami, nato nepogrešljivim delavcem v energetiki in komunikacijskih podjetjih, nepogrešljivih komunalnih in servisnih službah, oskrbi ter operativcem v Slovenski policiji in Slovenski vojski. Od vseh teh institucij, ki delujejo v vaši občini, nemudoma zahtevajte seznam njihovih prioritetnih potreb, (če vam ga že niso samoiniciativno posredovali), za najbolj nujne primere varstva pa angažirajte proste kadre iz vrtcev, ki ne bodo več izvajali skupinskega varstva;
  • da preverite vse načrte in dopolnite priprave na delovanje uprave in nujnih služb v vašem mestu ali občini v pogojih, ko je večina javnih institucij zaprtih, ko ni javnega potniškega transporta in ko bi lahko bila delno ali celo pomembno motena tako oskrba kot vrsta drugih dejavnosti. Pri tem prosim upoštevajte potrebne varnostne ukrepe v pogojih epidemije, okrepite možnosti opravljanja dela na domu in na daljavo  ter pravočasno preko mehanizma CZ zagotovite potrebno število kompletov zaščitne opreme za vse, ki bodo možnosti okužbe najbolj izpostavljeni.