Število okluženih s koronavirusom v Sloveniji se povečuje. V pripravi sklep o odpovedi vseh večjih prireditev

5. 3. 2020 12:34

Prvi bolnik, katerega okužbo s koronavirusom so včeraj zvečer potrdili v Sloveniji, je z bolezenskimi znaki obiskal Zdravstveni dom Ljubljana Vič-Rudnik, kjer naj bi čakal v čakalnici, pregledala pa ga je ustrezno zaščitena zdravnica.

Medicinska sestra, ki naj bi potencialne okužene prestrezala pri vhodu v Zdravstveni dom, obolelega ni prestregla, poročajo Slovenske novice.

60 letni moški je v organizirani skupini turistično obiskal Maroko, v Slovenijo pa so se 29. februarja vrnili s kombijem iz letališča v Benetkah.

Njegova soproga dela v eni od osnovnih šol, vendar je bila ves čas do sedaj zdrava, brez znakov okužbe, odvzem brisa pa je bil negativen. Vseeno je v samoizolaciji.  

Drugi okuženi v Sloveniji je bil v stiku s prvim pacientom, vendar ni njegov družinski član. Izvedli so še več testov ljudi, ki so bili s pacientom v stiku, njihovi izvidi bodo znani popoldne.

Vlada je popoldne potrdila še tretji primer okužbe z novim koronavirusom v Sloveniji, v četrtek zvečer pa še četrti, peti in šesti primer.

V Mariboru še en potrjen primer okužbe s koronavirusom. Okužen tudi zdravnik ZD Metlika. Skupno sedaj v Sloveniji že 12 okuženih.

Ministrstvo za zdravje pripravlja sklep o odpovedi vseh večjih prireditev.

Prvi okuženi v Sloveniji je na letališču Marko Polo pristal 29. februarja ob 16:25 z letom Royal Air Maroc AT938. Imel je že nekaj bolezenskih znakov, ki pa jih je pripisal nedavni poškodbi v Maroku.

V Ljubljano se je vrnil s prevoznikom GoOpti s potniki in voznikom. Istega večera ob 20h je zaradi poškodbe obiskal urgenco, kjer so ga obravnavali in napotili v domačo oskrbo. Ko je bil na urgenci, se je slabo počutil, vendar je to pripisal poškodbi.

NUJZ vse, ki so potovali z letom ATR 938 poziva, da opazujejo svoje zdravstveno stanje in v primeru simptomov pokličejo svojega izbranega zdravnika.

Vse, ki so bili 29. februarja med 20. in 21. uro na ljubljanski urgenci, pozivajo naj pokličejo 031 619 118.

Po nekaj dneh v domači oskrbi je bolnik nato včeraj obiskal Zdravstveni dom Ljubljana, enoto Vič-Rudnik, kjer ga po poročanju Slovenskih novic, iz do zdaj neznanega razloga, na vratih niso prestregli, temveč je zakorakal v stavbo, čeprav naj bi dve medicinski sestri že več dni pred vhodom preverjali zdravstvene okoliščine prihajajočih pacientov.

Po navedbi Slovenskih novic pacient menda ni vedel, da mora v primeru suma na okužbo svojega zdravnika poklicali po telefonu in se ne sme osebno zglasiti v ambulanti. Minister za zdravje Šabeder je ob tem dejal, da je okuženi z novim koronavirusom “kršil vse zdravstveno-varstvene protokole za koronavirus.”

Zdaj pristojne službe iščejo in preverjajo vse, ki so bili s prvim pacientom v tesnem stiku. Kontaktov z obolelim je bilo po besedah ministra za zdravje Šabedra “kar veliko”. Za prenos bolezni je sicer potreben tesnejši stik z bolnikom, zato je verjetnost, da bi se okužili bolniki in njihovi spremljevalci na urgenci ali v zdravstvenem domu, zelo majhna, kar velja tudi za vse potnike na letalu, so dejali pristojni na novinarski konferenci.

Trenutno stanje okužene osebe je sicer stabilno.

Drugi in tretji okuženi sopotnika prvookuženega. Četrti in peti primer s prvimi tremi ni povezan

Kmalu po prvem potrjenem primeru okužbe s koronavirusom pri nas, sta sledila še dva potrjena primera. Oba dva sta bila sta bila sopotnika prvookuženega na potovanju po Maroku. Drugi sicer znakov bolezni zaenkrat ne kaže, tretji pa ima lažje prehladno obolenje. Epidemiologi so za drugo okuženo osebo ugotovili, da je bila v tesnem stiku s sedmimi ljudmi, epidemiološka preiskava stikov tretjega okuženega pa še poteka.

Test na koronavirus pri ženi prvookuženega, ki je učiteljica na eni izmed ljubljanskih osnovnih šol, je bil negativen.

Pozno zvečer v četrtek sta bila uradno potrjena še četrti in peti primer v Sloveniji. Za zdaj je znano le, da ta dva nista bila povezana s prvimi tremi okuženimi. Gre za moškega in žensko, ki sta nedavno potovala po Italiji.

Šesti in sedmi primer okužbe s koronavirusom je bil potrjen v Mariboru. Že v četrtek pozno zvečer je bila okužba potrjena pri 32-letnem anesteziologu v UKC Maribor. Na testiranje se je javil po priporočenem protokolu, domnevno pa naj bi se okužil na smučanju v Italiji. Bolniki UKC Maribor, kjer so uvedli vse potrebne ukrepe, niso bili izpostavljeni okuženemu. Bil pa je v tesnem stiku z nekaterimi zdravniki in medicinskimi sestrami.

Pri sedmem potrjenem primeru gre prav tako za zaposleno v UKC Maribor. Šlo naj bi za soprogo 32-letnega šestega okuženega. Ta dela na radiološkem oddelku in je imela v zadnjem obdobju stik z večimi bolniki. Za koliko bolnikov gre še ugotavljajo.

Pri osemem potrjenem primeru gre za zdravnika saplošne medicine ZD Metlika. Domneva se, da se je zdravnik okužil na nedavnem potovanju iz katerega se je vračal skozi Italijo. Pred testiranjem naj bi bil v stiku z 54 zaposlenimi ZD Metlika in 40 pacienti. Trenutno iščejo kontakte ljudi, ki so prišli v stik z okuženim, da jih testirajo. Bolnik se počuti dobro in je trenutno na Infekcijski kliniki v Ljubljani.

Skupno v Sloveniji že ducat okuženih

V Sloveniji so bili v nedeljo, 7. marca potrjeni še štirje novi primeri. Prvi novoodkriti primer je slovenski državljan, ki je potoval po Italiji dva tedna, bil je tudi v Benetkah, drugi primer je oseba, ki je bila v tesnem stiku z okuženim zdravnikom iz Metlike, tretji primer je slovenski državljan, ki je pripotoval iz Avstrije, kjer je tudi zbolel, četrti pa je moški, ki je potoval prek Italije v Španijo z družino.

Če imate znake, tipične za okužbo s koronavirusom, ne hodite k zdravniku, temveč pokličite!

V kolikor imate znake respiratorne nalezljive bolezni (slabo počutje, povišana telesna temperatura, kašelj, oteženo dihanje) in potrebujete zdravstveni nasvet, se NAJPREJ PO TELEFONU OBRNITE NA AMBULANTO IZBRANEGA ZDRAVNIKA.

V kolikor na telefon ne uspete dobiti izbranega zdravnika, pokličite na eno od spodnjih številk:

ZD ŠMARJE PRI JELŠAH: 03 818 37 00

ZP ROGAŠKA SLATINA: 03 818 37 84

ZP PODČETRTEK: 03 818 36 80

ZP KOZJE: 03 800 26 08

Splošna bolnišnica Celje, 24 ur na dan: 03 423 30 79

Po telefonu boste prejeli vsa nadaljnja navodila.

V primeru suma na okužbo s koronavirusom prosimo, da brez predhodnega dovoljenja ne vstopate v zdravstveni dom.

Vse ostale informacije o koronavirusu: kaj je, kakšni so simptomi, kako ravnati, preventiva,… pa najdete TUKAJ (klik!)

PREBERITE TUDI: Kako bodo v celjski bolnišnici obravnavali paciante s koronavirusom in kako morate ravnati vi

Oznake:
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
157 queries in 0,748 seconds.