Proti korona paket: kako bo Janševa vlada med ljudi razdelila dobri 2 milijardi evrov pomoči

24. 3. 2020 14:04

Na včerajšnji večerni seji vlade na Brdu pri Kranju so določili sveženj ukrepov, vreden med dvema in tremi milijardami evrov, ki predstavlja nujno pomoč prebivalstvu v sedanji situaciji koronavirusne krize.

Država bo sofinancirala plače za delavce na čakanju, zvišala nadomestilo plače za vse, ki ne morejo v službo zaradi višje sile na raven nadomestila za čakanje na delo, samostojnim podjetnikom, prizadetim zaradi koronavirusne krize po podelila temeljni dohodek v višini 70 odstotkov minimalne plače in odpis prispevkov, nadomestila za vse bolniške odsotnosti v času epidemije bo namesto delodajalcev prevzela zdravstvena zavarovalnica, zaposlenim v kritičnih dejavnostih bodo izplačali dodatek, za upokojence z najnižjimi pokojninami je predvideno izplačilo solidarnostnega dodatka. Javnih storitev, ki se v tem času ne izvajajo, ne bo treba plačati.

Paket vsebuje tudi dodatek za nevarno delo ziroma dodatno obremenitev 10 do 200 odstotkov osnovne plače za delavce javnega sektorja, ki so v tem času še posebej izpostavljeni. Predsednik vlade je k izplačilu takšnih dodatkov pozval tudi podjetja v zasebni lasti, kjer je v tem času prav tako veliko zaposlenih izpostavljenih dodatnemu naporu in nevarnosti.

Za 30 odstotkov se bodo zmanjšale vse funkcionarske plače na državni ravni in nadomestila nadzornikom. Podjetja bodo terjatve, za katere obstaja možnost, da ne bodo poplačane, lahko prodala državni instituciji. Predvidena je zamrznitev plačil akontacije davka od dohodka pravnih oseb in davka od dohodka iz dejavnosti.

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec je predstavila vrsto ukrepov za pomoč kmetijstvu. Med ukrepi so: finančna pomoč (80 % minimalne plače) za nosilce kmetijskih gospodarstev, ki zbolijo za covidom-19, ki bodo deležni odpisa oz. plačila prispevkov s strani države, odlog plačevanja prispevkov za dve leti tistim, ki zbolijo za koronavirusno boleznijo.

Oznake:
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
153 queries in 1,375 seconds.