Zagreb stresel močan potres, ki je prebudil tudi Kozjansko in Obsotelje (foto, video)

22. 3. 2020 6:50

potres_zagreb_2020-718x445Ob 6. 23 uri zjutraj je številne prebivalce Kozjanskega in Obsotelja zbudil močnejši potresni sunek. Žarišče potresa je bilo 7 kilometrov severovzhodno od Zagreba,  na globini 10 kilometrov. Magnituda je znašala 5.3 po Richterjevi lestvici.

V potresu je bilo poškodovanih več ljudi, zdravniki pa se borijo za življenje 15-letnice.

Pogovarjali smo se z družino iz Krapine. Sorazmerno močan potres jih je takoj prebudil, predvsem zaradi močnega bobnenja in ropotanja strešnikov na hiši.

Ob 7:01 je sledil še močnejši popotresni sunek, ki se je prav tako čutil v Sloveniji, iz Zagreba pa poročajo o številnih manjših popotresnih sunkih.

Prebivalci Zagreba in okolice na družabnih omrežjih že poročajo o močnem tresenju tal in hiš. V glavnem mestu Hrvaške so v središču mesta pokali zidovi, za krajši čas je ponekod zmanjkalo elektrike. Z mnogih zgradb so odpadli zidaki, tudi na avtomobile. Poročajo tudi o porušenem vrhu južnega stolpa na zagrebški katedrali.

Prva poročila o smrti 15-letnika so se izkazala za netočna. V porušeni stavbi so namreč našli 15-letno dekle, ki so jo reanimirali in prepeljali v Kliniko za otroške bolezni, kjer se borijo za njeno življenje. Zadobila je zelo hude poškodbe.

Zbrali smo nekaj fotografij in video posledic potresa v Zagrebu.

 

 

Spomnimo, najmočnejši potres na območju Slovenije v zadnjem stoletju je bil na velikonočno nedeljo, 12. aprila 1998 v Zgornjem Posočju. Tla so se takrat tresla z magnitudo 5,6 je. Poškodoval je več kot 4000 objektov, ni pa zahteval žrtev.

Oznake:
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
148 queries in 1,288 seconds.