Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Ponoči prihaja spomladanska zima, sredi naslednjega tedna tudi sneg


7ec90b4e82_62399886

Ponoči nad naše kraje prihaja obdobje mrzlega vremena. Temperature se bodo naslednji teden gibale med 5°C in -20°C v gorah, v torek in sredo lahko zapade med 5 in 10 centimetri snega.

Temperature se bodo tako po nekaj dneh s temperaturami okoli 20°C občutno spustile.

Kako bo to vplivalo na širjenje novega koronavirusa ne vemo, bo pa zagotovo manj kršitev odloka o prepovedi gibanja in zbiranja na javnih površinah.

Po spomladanskem vremenu, ki je pospremilo tudi uraden začetek pomladi, k nam v noči na nedeljo prihajajo zimske razmere. Temperature naj bi se naslednji teden gibale med -20°C v gorah in 5°C. V torek bo ponekod začelo rahlo snežiti, v sredo pa se bo sneženje okrepilo. Zapadlo naj bi med 5 in 10 centimetri snega.

Dotok mrzle polarne zračne mase se bo predvidoma nadaljeval do sredine prihodnjega tedna, nato pa se bo ponovno nekoliko otoplilo.

Najverjetnejši razvoj vremena v prihodnjih dneh

V soboto bomo še v razmeroma toplem zraku, bo pa že več oblačnosti, pojavljale se bodo tudi krajevne padavine. Izrazito ohladitev pričakujemo v noči na nedeljo, ko se bo ob rahlih padavinah meja sneženja marsikje spustila do nižin.

Rahle padavine bodo v nedeljo dopoldne povsod ponehale, popoldne se bodo oblaki trgali. Najvišje dnevne temperature bodo po nižinah le okoli 5 °C, na Primorskem do 12. Še hladneje bo v začetku in sredi prihodnjega tedna, ko se bo v zatišnih legah jutranja temperatura spustila nekaj stopinj pod ledišče, čez dan pa bo notranjosti Slovenije manj kot 5 °C.

Sredi prihodnjega tedna se bo povečala verjetnost za padavine in ker bo nad nami hladen zrak, bo po nižinah v notranjosti občasno rahlo snežilo. Tudi vetrovno bo vsaj do sredine tedna, tako v notranjosti Slovenije kot na Primorskem, kjer bo občasno pihala močna burja. Ohladitev bo izrazita tudi v gorah, kjer se bodo temperature spustile tudi do -20 °C.

Hladno vreme bo imelo posledice na sadnem drevju

Izrazito hladno vreme bo imelo posledice tudi na sadnem drevju. Več kot tri tedne prezgodaj so zacvetele marelice. Tudi breskve ne zaostajajo veliko, zacvetele so na Primorskem, cvetovi pa se na toplih vinogradniških legah odpirajo tudi drugod po Sloveniji.

Zaenkrat kaže, da se bodo temperature zraka v zatišnih legah spustile pod kritične vrednosti, ki bi jih sedaj cvetoče sadno drevje še lahko preneslo brez poškodb, zato obstaja velika nevarnost spomladanske pozebe. Vipavsko dolino utegne “rešiti” burja.

vir: Arso