Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Po oceni občinskih služb v šmarski občini čez 50 okuženih s koronavirusom. Zdravstveni dom zasut s klici


V Sloveniji je uradno potrjenih 181 okužb s koronavirusom. Nacionalni inštitut za javno zdravje je uradno štetje za občino Šmarje pri Jelšah končal pri 26 od 130 testiranih. Zdaj na testiranje ne pošiljajo več vseh potencialno okuženih, temveč samo tiste z bolj verjetno okužbo oziroma s potencialno težjimi kliničnimi znaki.

Zdravstveni dom Šmarje pri Jelšah je danes na odvzem v Celje napotil dva takšna občana. Glede na neformalne kanale in izmenjave podatkov med starši, oziroma občani, pa v občinski Civilni zaščiti ocenjujejo, da se je koronavirusa nalezlo že krepko čez 50 občanov. Pri tem pa naj bilo več primernih virov, torej ne zgolj učiteljica iz šmarske šole, je novinarjem povedal župan Matija Čakš.

 Kot smo že poročali, občinski štab Civilne zaščite javno poziva vse gostince in podjetnike, da z 14 dni prekinejo delo in gredo v samoizolacijo, oziroma karanteno. 

Z navodili prebivalstvu regije pa se je oglasil tudi Štab CZ za Zahodnoštajersko regijo, ki obvešča, da da so trenutno najbolj krizne razmere na območju Zahodno Štajerske regije v občini Šmarje pri Jelšah, zato odsvetujejo potovanje na omenjeno območje.

“Upam, da bomo s temi drastičnimi ukrepi, ki se morda trenutno zdijo rigorozni, čez mesec dni rekli, da smo ravnali pravilno. Moramo se vsi zavedati, da gre za bolezen, s karkršno še nismo imeli opravka ne v naši občini, ne v celotni Republiki Sloveniji,” opozarja Matija Čakš.

Župan vse občane poziva k upoštevanju navodil NIJZ kot tudi k strpnosti ter kulturi izražanja na družabnih omrežjih, saj se moramo zavedati, da se nihče ni okužil in ga po občini razširil nalašč.

“Zavedajte se tudi, da virus v našo občino ni prinesla samo ena oseba, saj zbolevajo različne skupine ljudi, iz različnih povezav, zato lahko z gotovostjo trdimo, da ni prišlo le od ene osebe,” dodaja župan.

Poslušajte celotno izjavo župana Čakša:

Zdravstveni dom prejema klice vseh vrst

Šmarski občani imajo navodilo, da ob sumu koronavirusa pokličejo svojega osebnega zdravnika, če ga pa ne dobijo, pa na številko centrale (spodnji okvirček). Obiska v zdravstveni postaji ni veliko, saj ljudje dosledno upoštevajo navodila, da k nam na prihajajo, nam je povedala direktorica ZD Šmarje pri Jelšah Jasna Žerak.

Kot poudarja, so se spremenila so se navodila za testiranja. Tudi tiste, ki so bili v stiku z potrjenimi okuženimi, ne pošiljajo več na testiranje, temveč dobijo navodila, da se samoizolirajo in ostanejo doma. “Na testiranje pošiljamo samo osebe, ki imajo znake okužbe in so hkrati v tvegani skupini za razplet nadaljnjih komplikacij,” pravi.

Takšna sta bila danes dopoldne 2 izmed obravnavanih klicateljev, še dvema pa so naložili domačo karanteno. Oba sta občana Šmarja pri Jelšah.

Direktorica ZD Šmarje Jasna Žerak: “Že oboleli dobijo navodila zniževanja vročine, pitje tekočine in strogo ostajati doma. Še enkrat poudarjamo, da je največ kar lahko storite zase in za svojce, da ostajate doma.”

V zdravstveni dom sicer prejemajo izredno veliko število klicev s simptomi, ki nimajo neposredne povezave s koronavirusom, kar je po besedah Žerakove posledica psihološkega momenta situacije ter tega, da v Šmarju sprejemajo klice s celotnega območja, torej vseh šestih občin. Zato direktorica občane, ki ne dobijo takoj linije prosi, da so do zaposlenih strpni, počakajo na prosto linijo, saj vsak razgovor za podajanje informacij  s posameznim klicateljem traja najmanj 5 minut ali več.

V Zdravstvenem domu Šmarje so sprejeli tudi novo organiziranost zdravstvenih postaj. Nujna medicinska pomoč deluje samo v Zdravstveni postaji Šmarje pri Jelšah. “V ta namen smo okrepili time zdravnikov ter zdravstvenega osebja,” dodaja direktorica.

Zdravstvena situacija medicinskih delavcev pod nadzorom

Kot smo na Kozjansko.info že poročali, so zaradi obiska prve potrjene okužene osebe v šmarski zdravstveni postaji testirali 9 zaposlenih, ki so bili vsi negativni. Čez teden dni jih bodo poslali na ponovno testiranje.

Medicinsko osebje, ki je bilo v stiku s katero od okuženih oseb takoj izločijo iz delovnega procesa in četudi je test negativen, mora doma ostati še 7 dni in nato test ponoviti.

Preventivno so testirali tudi vseh 76 zaposlenih, ki so trenutnem v delovnem procesu in vsi so negativni. “Budno spremljamo zaposlene, jih odstranimo iz delovnega procesa.  Komur smo lahko omogočili,  smo omogočili delo od doma,” pravi direktorica, ki ima za zaposlene le pohvalne besede, saj vse poteka “v skladu z navodili ter odgovorno do pacientov ter institucije.” 

Iz minute v minuto sveži podatki o koronavirosu iz Kozjanskega in Obsotelja v živo.
Tukaj spremljajte sveže podatke o koronavirosu iz preostale Slovenije in sveta v živo.
Tukaj spremljajte vse novice povezane s koronavirusom .
Če imate znake, tipične za okužbo s koronavirusom, ne hodite k zdravniku, temveč pokličite!

V kolikor imate znake respiratorne nalezljive bolezni (slabo počutje, povišana telesna temperatura, kašelj, oteženo dihanje) in potrebujete zdravstveni nasvet, se NAJPREJ PO TELEFONU OBRNITE NA AMBULANTO IZBRANEGA ZDRAVNIKA.

V kolikor na telefon ne uspete dobiti izbranega zdravnika, pokličite na eno od spodnjih številk:

ZD ŠMARJE PRI JELŠAH: 03 818 37 00

ZP ROGAŠKA SLATINA: 03 818 37 84

ZP PODČETRTEK: 03 818 36 80

ZP KOZJE: 03 800 26 08

ZP ŠENTJUR: 03 746 24 00 ali 031 650 334 ali pišite na e-pošto: [email protected].

Splošna bolnišnica Celje, 24 ur na dan: 03 423 30 79

Po telefonu boste prejeli vsa nadaljnja navodila.

V primeru suma na okužbo s koronavirusom prosimo, da brez predhodnega dovoljenja ne vstopajte v zdravstveni dom.

Vse ostale informacije o koronavirusu: kaj je, kakšni so simptomi, kako ravnati, preventiva,… pa najdete TUKAJ (klik!)