Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Nastaja števec s covid-19 okuženih Slovencev, ki bo pokazal realnejšo sliko


Dodano naknadno: Po tem, ko so na spletni strani covid-19-stats.si zbrali že 130.000 vnosov je Urad informacijskega pooblaščenca spletne strani opozoril na določene nepravilnosti pri zbiranju podatkov. Predvsem naj bi bilo sporno zbiranje EMŠO številk, ki so sicer v bazo prihajale zakodirane. Zbiranje podatkov so zato ustavili, portal pa se bo predelal natančno v skladu z zakonskimi zahtevami. Snovalci so vse baze s kodami za EMŠO številke zbrisali, zato bodo po prenovi aplikacije vse ponovno prosili, da vnesejo svoje podatke. Več tukaj.

Kakšna je realna številka okuženih s covid-19 v Sloveniji? To je vprašanje s katerim se v tem obdobju ubada mnogo strokovnjakov. Število, kljub temu da smo v samem svetovnem vrhu po številu testiranj na prebivalca, in način testiranja v Sloveniji namreč še zdaleč ne pokažeta realnih številk.

Ugibanj o tem, s koliko je treba pomnižiti uradno potrjene primere, da dobimo realno število okuženih z novim koronavirusom v Sloveniji, bo konec. Zaživela je namreč ideja Saše Kneza, Pipistrelovega testnega pilota, ki je skupaj s podjetnikom Tomažem Gregoričem in sodelavci razvil števec covid-19, s katerim bodo skušali ugotoviti, koliko prebivalcev je resnično okuženih. A da bo ekipa lahko predstavila prve realne ocene, potrebuje vpis vsaj 200 tisoč Slovencev v bazo podatkov aplikacije. Več kot bo vnosol, bolj realna slika bo na voljo.

Zato vabijo vse Slovenke in Slovence, da se vpišejo v aplikacijo. Vpis je popolnoma anonimen, enostaven in varen. Podatke oddajo tako zdravi, kot tisti s simptomi. Zdravi pa lahko stanje kasneje tudi spreminjajo. Pri vpisu morate vpisati tudi svoj EMŠO, ki je takoj zakodiran in anonimen, zato skrbi glede deljenja tega podatka ni. EMŠO skrbi, da se podatki ne podvajajo in lahko le tako dobimo realno sliko. Ni tudi sledenja IP-jem in ni piškotkov. Na špodlagi teh podatkov bomo lahko v Sloveniji tudi sprejemali boljše odločitve v boju z novim koronavirusom. VABLJENI DA SE VPIŠETE V BAZO COVID-19 IN POMAGATE PREMAGATI VIRUS – klik