Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Martina Ratej suspendirana zaradi suma dopinga


martina-ratej-foto-peter-kastelic-azsCeljska atletinja, metalka kopja Martina Ratej, je bila pri ponovni analizi vzorcev odvzetih na olimpijskih igrah v Londonu 2012, kjer je Ratejeva zasedla sedmo mesto, pozitivna na Clostebol Metabolit. Začasno je suspendirana.

Ratejeva je bila do leta 2011 članica AK Šentjur, nato pa prestopila v AK Kladivar Celje.

“Šokiralo me je, ko sem to izvedela, saj prepovedanih poživil nisem jemala. V tistem obdobju sem imela operacijo, zato menim, da je lahko le tako omenjeno sredstvo prišlo v moje telo. O vsem tem imam pripravljeno tudi obsežno zdravstveno dokumentacijo in dokazila,” je v prvi izjavi za javnost pojasnila Martina Ratej.

Kot je Ratejeva pojasnila na današnji novinarski konferenci v prostorih Kladivarja, je “Clostebol po zdravstveni dokumentaciji, ki sem jo pridobila, prišel v telo v procesu zdravljenja ginekoloških težav pred OI. Vse skupaj je trajalo od začetka leta 2012, dolgo sem se borila s to težavo, teden dni pa sem dobivala clostebol z zdravili, ki jih dajejo med zdravljenem tudi drugim.” V začetku leta 2012 je tudi zaprosila za zdravstveno izjemo, ki je sicer sedaj tudi del dokumentacije, ki jo je poslala na Wado. “Tedaj se je borila za svoje življenje, česar pa nismo razglašali javno. In zato tedaj tudi nihče od nas ni razmišljal o metu kopja, ampak le o njenem zdravju,” je povedal njen dolgoletni trener Andrej Hajšek in dodal “V obdobju OI 2012 je imela več operativnih posegov, ki so zbrani v obsežni zdravstveni dokumentaciji.”

Kaj je odkrila Mednarodna testna komisija

Mednarodna testna komisija (ITA), ki jo je ustanovil Mednarodni olimpijski komite, je 14. januarja 2020 obvestila vodstvo Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja  športnih zvez o ponovni analizi že odvzetih vzorcev športnikov, ki so nastopili na letnih olimpijskih igrah v Londonu leta 2012.

Omenjena analiza je pokazala na prisotnost Clostebol Metabolita, ki je na prepovedani listi Svetovne protidopinške agencije in sodi med exogenične anabolične androgene steroide pri slovenski športnici, udeleženki olimpijskih iger v Londonu, metalki kopja Martini Ratej.

Martina Ratej je v skladu s Pravili Mednarodne atletske zveze začasno suspendirana. AZS sicer navaja, da je Ratejeva zahtevala odprtje in analizo B vzorca ter svojo odločitev sporočila Mednarodni testni komisiji 6. marca 2020. Ratejeva pa je na današnji novinarski konferenci povedala, da testiranje vzorca B ne bo zahtevala, saj bi to samo podaljšala proces odločanja. V dokazovanje nedolžnosti bo tako šla takoj z obsežno dokumentacijo.

Celotno sporočilo za javnest najdete tukaj

vir: AZS, foto: Peter Kastelic / AZS