Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Podjetju Jagros se trgovina na Grobelnem več ne splača. V igri nekaj drugih regionalnih trgovcev


Podjetje Jagros je zgodba o uspehu majhnega trgovca, ki je iz manjših lokalnih trgovin prerasel v veliko nacionalno trgovsko verigo s 132 milijoni evrov letnega prometa in 650 zaposlenimi.

A prav krajevne trgovinice, tako pomembne v samih začetkih poslovne poti, so po letih megalomanskega širjenja očitno postale cokla v nadaljnjem razvoju tega trgovca, ki je nedavno, potem ko so vodstvo od Franca Jagra prevzeli sinovi, sedež podjetja iz Laš pri Podplatu prenesel v Rogaško Slatino.

Zdaj je jasno, da Podjetje Jagros dokončno zapušča Grobelno. Pravijo namreč, da v tamkajšnji lokalni trgovini že tri leta poslujejo z izgubo. In ker si v zahtevnejših časih za njihovo dejavnost negativnega poslovanja ne morejo privoščiti, trgovino v Grobelnem dokončno zapirajo, so povedali za Kozjansko.info. 

Jagros d.o.o. sicer v zadnjih letih ustvarja v povprečju okrog 7 milijonov evrov čistega dobička na leto.

Z odločitvijo, ki lahko pomeni, da bodo ostali brez trgovine v svojem kraju, se domačini ne nameravajo kar tako sprijazniti.

Kot smo pisali že včeraj, so na Grobelnem ostali brez edine trgovine v kraju. Nekdaj šmarski, zdaj slatinski veletrgovec Jager se je namreč odločil, da po dolgih letih zapre poslovalnico na Grobelnem.

Ker se je zaprtje zgodilo ravno v času, ko smo se tudi v Sloveniji soočili s krizo širjenja nevarnega virusa Sars-CoV-2, so mnogi najprej pomislili, da se trgovina z barom zapira zgolj začasno. A hitro se je izkazalo, da je bilo njihovo predvidevanje zmotno. Jagros d.o.o. situacijo očitno izkorišča, da se iz Grobelnega umakne za stalno.

Na zapiranje priljubljene lokalne trgovine je pred dnevi najprej opozoril predsednik KS Šentvid pri Grobelnem, Niko Petelin. Kot predstavnik krajanov se Petelin  namreč ne more sprijazniti z dejstvom, da bi Grobelno, potem ko so ostali že brez pošte, ostalo še brez trgovine. Slednje je še posebej velik problem za starejše krajane, ki morda nimajo lastnega prevoza in drugih možnosti za obisk trgovin v sosednjem Šentjurju ali v Šmarju pri Jelšah. Predsednik KS je zato svoje aktivnosti usmeril v ohranitev trgovine v kraju, a je pri predstavnikih podjetja Jagros naletel na neomajno stališče, da trgovino dokončno zapirajo.

Jagros kot razlog navaja poslovanje z izgubo

Da trgovino zapirajo, so v podjetju Jagros potrdili tudi nam. Kot so navedli, so poslovalnico Grobelno zaradi drastično zmanjšanega obiska in večletnega poslovanja z izgubo po 10. marcu zaprli.

V podjetju Jagros so nam pojasnili, da na tej lokaciji že tretje leto zapovrstjo ustvarjajo izgubo. “Prilagodili smo delovni čas, tako da je delala samo ena prodajalka, a kljub temu obseg poslovanja ne prinese pozitivnega rezultata, navkljub dejstvu, da je najemodajalec pokazal visoko mero pripravljenosti za sodelovanje in tudi znižal najemnino. Sedaj, ko se ljudje manj gibamo, predvsem starejši, pa je upad obiska tako drastičen, da ni mogoče zagotavljati dovolj visokega obračanja blaga, da bi bilo le to vedno sveže,” so povedali v podjetju Jagros.

Zaradi navedenih razlogov so se v Jagrosu odločili, da poslovalnico zaprejo. Kot pravijo, si namreč dolgoročno ob trenutni situaciji, ko so tudi za njihovo dejavnost časi zahtevnejši, negativnega poslovanja ne morejo privoščiti. Sicer pa dodajajo, da so odprti za vse predloge, ki bi morda prišli v smislu, da nekdo prevzame poslovalnico kot »franšizojemalec«. “Iz naše strani mu lahko ponudimo vso podporo,” pravijo v podjetju. Signali odprtosti za tovrsten dialog sicer, sklepajoč po našem pogovoru s Petelinom, ki je omenjal tudi težave z navezovanjem kontakta z vodilnimi, krajanov očitno še niso dosegli.

V podjetju Jagros so nam sicer še navedli, da je za podjetnika ena najtežjih odločitev, da zapre vrata oz. določeno poslovalnico. “Žal moramo sprejeti in izvesti to odločitev. Razumemo, da lokalna skupnost ni navdušena nad našo odločitvijo, z njo smo odlašali mesece,  a sedaj v spremenjenih okoliščinah drugače enostavno ne gre,” so še povedali in se ob tem zahvalili vsem lokalnim prebivalcem, da so jih s svojimi dnevnimi obiski podpirali do konca. Jagros jih sedaj vabi v njihove poslovalnice v Šentjur in Šmarje pri Jelšah.

Ob trgovini v Grobelnem pa naj bi Jager ta čas zaprl še trgovino v Hruševcu, je poročal Štajerski val.

Trgovina na Grobelnem bo vrata morda vendarle spet odprla – z drugim trgovcem

Očitno neomajna in dokončna odločitev podjetja Jagros, da v Grobelnem ostanejo prisotni kvečjemu na velikem obcestnem plakatu, kjer se občasno pojavljajo, pa med domačini ni omajala odločenosti, da trgovina v njihovem kraju vendarle ostane. Zato so začeli iskati možnosti, kako v Grobelno pridobiti drugega trgovca. Danes nam je predsednik KS potrdil, da potekajo resni pogovori z dvema večjima regionalnima trgovcema, prav tako pa je interes pokazal še en resen posameznik.

Ali bodo krajani uspeli najti koga, ki ob ozki kapitalski računici v ospredje svojih vrednot še postavlja čut za družbeno odgovornost in doprinos domačemu lokalnemu okolju, bo znano kmalu. Na Kozjansko.info boste o tem nedvomno obveščeni.

B.S.