Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Zaposlena v Bolnišnici Celje okužena s koronavirusom. V oskrbo sprejeli 2 bolnika


Včeraj so v Splošni bolnišnici Celje sprejeli prvega in danes še drugega bolnika, okuženega z novim koronavirusom. Po UKC Ljubljana, UKC Maribor in Kliniki Golnik je tako postala četrta slovenska bolnišnica, ki zdravi z novim koronavirusom okuženega bolnika. “Celjska” bolnka ne potrebujeta intenzivne nege in sta stabilna.

V Splošni bolnišnici Celje so potrdili tudi, da imajo pri eni zdravstveni delavki potrjeno okužbo z novim koronavirusom. Zaposlena se z novim koronavirusom ni okužila v bolnišnici ampak zunaj nje. Je v samoizolaciji, v bolnišnici pa so takoj uvedli vse postopke po predpisanem protokolu.

V celjski bolnišnici pričakujejo, da se bo v prihodnjih dneh povečalo število hospitaliziranih pacientov s COVID-19. Takrat bodo aktivirali ves kader.

Kot so nam sporočili iz Splošne bolnišnice Celje, so na povečanje bolnikov okuženih z novim koronavirusom pripravljeni. Tudi za primere, ki bodo potrebovali intenzivno nego. Za slednje imajo v celjski bolnišnici trenutno na voljo 25 respiratorjev (22 svojih in 3 najete) ter 3 prenosne respiratorje za potrebe nujne medicinske pomoči. Dodatno so v SB Celje v postopku nabave dodatnih respiratorjev. V tem tednu že pričakujejo dobavo 20 novih.

Trenutno imajo na Oddelku za infekcijske bolezni in vročinska stanja za paciente z boleznijo COVID-19 pripravljenih 35 navadnih bolniških postelj. Intenzivne bolniške postelje za paciente s COVID-19 imamo pripravljene na Oddelku za intenzivno interno medicino. Na njem je 11 bolniških postelj za intenzivno terapijo.

Trenutno pripravljenih 35 postelj, ob poslabšanju situacije še dodatnih 100 postelj

Za primer potreb, ki bi presegale zgoraj opredeljene, imajo v bolnišnici že izdelan načrt reorganizacije in širitev kapacitet (na lokacijah, ki so povsem ločene od ostalih pacientov, ki se zdravijo v bolnišnici) za paciente s COVID-19. Po njem bi lahko zanje v celjski bolnišnici zagotovili skupno nekaj več kot 100 navadnih bolniških postelj in nekaj več kot 30 bolniških postelj za intenzivno terapijo. Vendar temu dodajajo, da število slednjih ni odvisno le od notranje reorganizacije bolnišnice, ampak tudi od dodatne medicinske opreme (respiratorji in ostala oprema), ki jo poskušajo zagotoviti.

Trenutno za COVID-19 aktivirana polovica kadra v zdravstveni negi

Trenutno je v Splošni bolnišnici Celje na delu približno polovica zaposlenih v zdravstveni negi. Pri zdravnikih je trenutna zasedba odvisna od posameznih specialnosti. Na kirurgiji, kjer je program močno omejen, je v službi približno polovica zdravnikov, internistov je približno 75 %, infektologi pa delajo v polni zasedbi.

Pričakujejo, da se bo v prihodnjih dneh povečalo število hospitaliziranih pacientov s COVID-19. “Takrat bomo kader, ki je danes doma, postopoma klicali nazaj na delo,” so povedali v celjski bolnišnici.

B.S., foto: G.K.