Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Aktualno stanje v občini Šentjur v času epidemije koronavirusa


Do današnjega dne so s strani NIJZ na obmoju šentjurske občine uradno potrjene štiri okužbe z novim koronavirusom. Odrejenih samoizolacij je bilo 275, občani potrebujejo predvsem pomoč pri dobavi zdravil, prehrane in nujnih opravkih.

Občina Šentjur je omejila tudi dostop do občinske stavbe in prilagodila delovanje, ob sredah je delovni čas skrajšala do 15. ure, delo se v največji možni meri opravlja brez stika s strankami, preko e-pošte, navadne pošte in telefona.

V nekaj primerih kršitev v prvih dneh je nadzor vršila policija PP Šentjur. Nadzor v skladu s pristojnostmi opravljajo tudi redarji.

Župan, mag. Marko Diaci: “Z vsemi javnimi zavodi smo dnevno v stiku, da svoje delo izvajajo v skladu s predpisi in v skrbi ter z odgovornostjo za lastne zaposlene. V dveh tednih nismo zaznali potrebe s strani staršev za varstvo otrok, v prihodnjih dneh ocenjujemo, da se bodo primeri pojavili, na kar smo pripravljeni oziroma se dogovarjamo o ustreznih rešitvah. Trenutno največji izziv prestavlja pomanjkanje zaščitne opreme, ki je Štab CZ Občine Šentjur nima dovolj niti za lastne potrebe, torej za operativni del štaba, niti za delavce, ki izvajajo obvezne javne službe (zdravstvo, dom starejših, komunala, …). Zato dnevno apeliramo na pristojne državne službe, da nam zagotovijo vsaj del nujnih pripomočkov, če želimo, da bodo svoje delo lahko opravljali še naprej. Na štab se dnevno obračajo tudi gospodarstveniki, trgovci, obrtniki, ki so prav tako v stiski zaradi zaščitne opreme in svojih zaposlenih.”

Štab CZ v zadnjem tednu beleži povečano število klicev občank in občanov, ki potrebujejo pomoč pri dobavi zdravil, prehrane in nujnih opravkih, na katere odgovarjajo s pomočjo OZRK Šentjur. Pričakujejo še povečano število takšnih primerov.

Štab CZ Občine Šentjur, telefon (03) 747 13 22, e-pošta: [email protected]

zd-sentjurV Zdravstvenem domu Šentjur so 11. marca so pred stavbo vzpostavili triažo, v kateri paciente pred vstopom podrobno izprašajo o počutju, simptomih in jim merijo vročino.

V prvem tednu so obravnavali tri primere suma na prisotnost virusa Covid 19, bolnikov ne testirajo na okužbo s koronavirusom. V času med 17. marcem do vključno 27. marca, so v ZD Šentjur preko telefonske obravnave zaradi suma na Covid-19 samoosamitev odredili 275 osebam, na pregled v bolnišnico so napotili 18 ljudi.

Zaradi simptomov prehladnih obolenj so testirali 7 svojih zaposlenih, vsi izvidi so bili negativni.

Med 17. in 25. marcem so izvedli 106 pregledov v okviru nujne medicinske pomoči.

Delo v ZD ob nekaterih omejitvah in ukrepih (ne delujejo ZP Planina, dosegljivi na telefon, zobozdravstvo, referenčne ambulante, center za krepitev zdravja, logopedska in psihološka ambulanta ter fizioterapija) sicer poteka normalno, ambulanta za tromboteste deluje v šotoru CZ pred zdravstvenim domom), osebni zdravniki opravljajo preglede, obiske na domu (razen ob sumu na prisotnost virusa), dežurstva. Za vse bolnike so dosegljivi tudi na telefonskih številkah, možni so klici preko centrale in dežurne številke.

dom-starejsih-sentjurV Domu starejših Šentjur preglede izvajata le en zdravnik in sestra, ki opravljata izključno to nalogo. Trenutno so na čakanju doma dva zdravnika in tudi nekaj zaposlenih sester, s čimer dolgoročno zagotavljajo tudi kader v primeru zaostritve razmer in povečanih potreb. Tudi šentjurski ZD se srečuje z veliko težavo zagotavljanja zaščitne opreme, s katero ravnajo zelo racionalno, a zaloge nikakor ne zadostujejo njihovim potrebam.

Skladišče OZRK ŠentjurRdeči križ Slovenije – Območno združenje Šentjur poleg CZ sprejema klice posameznikov, ki so sami in se ne morejo oskrbovati preko pomoči sorodnikov, prijateljev in znancev ali s spletnim naročanjem in dostavo pri trgovskih podjetjih z najnujnejšo dostavo hrane, higienskih pripomočkov in zdravil.

Teren pokriva 12 predsednikov KORK skupaj z okoli 150 prostovoljci po terenu. Po posameznih KORK so dostavili prehrambne artikle za okoli 30 posameznikov oz. družin. Pri tem bodo imele prednost osebe za katere menijo, da v trenutni situaciji pomoč najbolj potrebujejo, gre v bistvu za osebe, ki so same z nizkimi pokojninami oz. osebnimi dohodki, ter družine z več šoloobveznimi otroki.

Andreja Tisel, sekretarka: »V tem času oskrbujemo tudi socialno ogrožene osebe s prehrambnimi artikli iz Sklada za pomoč socialno ogroženim iz skladišča RK preko Krajevnih organizacij RK po terenu. Vseskozi imamo v pripravljenosti tudi člane ekip prve pomoči za delovanje v izrednih razmerah. V tem času opažamo, da so stiske postale še večje.«

Mladinski center Šentjur je vzpostavil bazo prostovoljcev za solidarnostno pomoč občanom v času epidemije koronavirusa za potrebe štaba CZ. Trenutno je v bazo vpisanih 49 občanov različnih starosti iz različnih krajev, ki se jih lahko pozove v primeru, da strokovne službe same ne bi več zmogle zadovoljevati potreb občanov na terenu.

Na spletni strani www.mladi-sentjur.si in njihovih družbenih omrežij so za mlade pripravili povzetek, kako se obnašati in samozaščiti v času koronavirusa. Preko družbenih omrežij, ki jih uporabljajo mladi, se tedensko javljamo v živo, da z njimi vzdržujejo stik in pripravljajo tematiko, ki bi bila zanimiva zanje.Izvajajo dnevno, enourno digitalno druženje Aktivator – Po šoli. Z zadnjo triado osnovnošolcev dobijo v spletni učilnici, kjer se pogovarjajo, kako so, se zabavajo preko različnih izzivov… Enako se pripravlja za srednješolce in drugo mladino.

*slike so simbolične