Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Na 76. obletnici prihoda XIV. divizije na Štajersko slavnostni govornik dr. Tone Kregar (foto, video)


V vasi Sedlarjevo vsakoletno priredijo slovestnost s kulturnim programom, v kateri se spomnijo na prihod XIV. divizije na Štajersko. Tako je bilo tudi letos, ko so obeležili že 76. obletnico. Ob domačem županu Petru Misji se je dogodka udeležil tudi trenutno najbolj izpostavljeni politik v Sloveniji, Zdravko Počivalšek, slavnostni govor pa je pripravil direktor Muzeja novejše zgodovine Celje, dr. Tone Kregar.

img_3854-customXIV. divizija je v noči na 7. februar leta 1944 prečkala mejno reko Sotlo pri Sedlarjevem, in s tem stopila na okupatorjev teritorij. Kljub velikim izgubam se je brigada ohranila in postala prva večja bojna enota protihitlerjevske koalicije, ki je vdrla globoko v teritorij rajha.

Komemoracija je namenjena tudi manj znanemu dejstvu, in sicer prihodu prve brigade Narodnoosvobodilne vojske Jugoslavije, formirane v Sovjetski zvezi, v Slovenijo. Po bojih na sremski fronti je brigada, ki jo je na začetku sestavljalo 1887 borcev, od tega pol Slovencev (v bojih je padlo kar 405), na domača tla vstopila pri Sedlarjevem 11. maja 1945. Iz tega razloga je bil pri polaganju vencev prisoten tudi častnik oboroženih sil Ruske federacije.

Prireditev se je začela s postavitvijo praporščakov častne straže SV, nadaljevala z Zdravljico in pozdravom vseh udeležencev in gostov. Pozdravil jih je gostitelj, župan Občine Podčetrtek Peter Misja. Nato je sledilo polaganje vencev.

Za kulturni program poskrbeli mladi

Za kulturni  program so poskrbeli učenci OŠ Podčetrtek in Bistrica ob Sotli. Deški pevski zbor OŠ Podčetrtek je zapel Ipavčevo “Slovenec sem”, četrtošolka Eva Černelč iz OŠ. Bistrica ob Sotli je poskrbeli za recital Kajuhovih pesmi, devetošolka Anja Koren pa je zaigrala melodiji “Slovenci kremeniti” in “Šivala je deklica zvezdo” na diatonično harmoniko. Utrinke si lahko ogledate v videoposnetku:

Slavnostni govornik je bil direktor Muzeja novejše zgodovine Celje, dr. Tone Kregar. Dotaknil se je zgodovinskih dejstev in poudaril da “gre za grenko trpko in bolečo stvarnost, ki je usodno zaznamovala življenje ljudi, ki so se znašli v vrtincu vojne”. Njegov govor lahko v celoti poslušate v spodnjem videoposnetku:

Na proslavi so bili prisotni tudi udeleženci Društva za ohranjanje spomina na pohod XIV. divizije na Štajersko – Laško, med njimi pripadniki SV, ki so ob 11. uri krenili na pohod proti Gračnici.

Oglejte si še fotogalerijo z dogodka:

ŽLK