Učiteljici OŠ Podčetrtek na izmenjavi izkušenj v Španiji

13. 1. 2020 15:25

s-spanskimi-gostitelji

Na OŠ Podčetrtek tudi v letošnjem šolskem letu nadaljujejo z mednarodnim projektom ERAZMUS+. Tako so v okviru projekta Erasmus+ KA1 Staff mobility – Učna mobilnost posameznikov izvedli tedensko sledenje na delovnem mestu na šoli v Španiji.

Možnost učne mobilnosti sta tokrat izkoristili Eva Cankar, učiteljica angleščine, in Simona Gobec Drofenik, učiteljica zgodovine in geografije.

instituto-de-educacion-sencundaria-santa-teresaŠola partnerka v okviru mobilnosti je bila Instituto de Educación Sencundaria Santa Teresa v mestu Jaen.

Izobraževanje v Španiji delimo na pet nivojev. Predšolsko izobraževanje je neobvezno in neplačljivo za otroke od tretjega do šestega leta. Pri šestem letu otroci nastopijo osnovno šolo, ki je obvezna in traja do njihovega dvanajstega leta.

Osnovnošolsko izobraževanje je razdeljeno na triade, ki temelji na kurikulumu države in posamezne pokrajine.

Šolo, ki sta jo učiteljici OŠ Podčetrtek obiskali, obiskujejo otroci od 12. do 16. leta starosti in je, čeprav jo imenujejo srednja šola, prav tako obvezna. Gre za dvojezično šolo, ki izvaja pouk v španščini in posamezne predmete tudi v angleščini. Posebno pozornost namenjajo otrokom s posebnimi potrebami in primanjkljaji na posameznih učnih področjih.

Cilji obiska so bili izmenjava izkušenj in dobrih praks pri delu z otroki s posebnimi potrebami, sledenje učnim uram, spoznavanje različnih metod inkluzije, vključevanje tujcev in seveda izmenjava mnenj in izkušenj z učitelji.

Na Instituto de Educación Sencundaria Santa Teresa poteka pouk od osme ure zjutraj pa vse do treh popoldan. Šolske ure trajajo 60 minut, odmorov med urami ne poznajo. Časa za malico, ki jo otroci prinesejo s sabo, imajo pol ure. Pouk je dinamičen, učitelji pa uporabljajo raznovrstne metode in načine poučevanja. Šola je zelo dobro opremljena z IKT tehnologijo. Glede na videno morajo učenci biti zelo samoiniciativni in disciplinirani, saj morajo od doma opraviti vrsto nalog in zadolžitev.

Zelo veliko pozornost namenjajo učencem z vedenjskimi odkloni. Učitelji posameznih učnih področij se redno sestajajo na tedenskih timskih sestankih, kjer podrobno načrtujejo svoje delo in v skladu s standardi znanja, ki so podrobno opredeljeni na ravni države in posamezne pokrajine, oblikujejo preverjanja in preizkuse znanj.

Popoldnevi so bili namenjeni spoznavanju mesta Jaen in bogate španske kulture. “Kar kmalu sva ugotovili, da španska siesta ni samo mit, ampak realnost. Kljub temu so se Španci izkazali za prijazne, odprte in gostoljubne gostitelje,” sta povedali učiteljici OŠ Podčetrtek.

pogled-na-jaen-iz-catedral-de-la-asuncion

S.G.D. in E.C.

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X