Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Tako bosta videti nova domova na Okrešlju in Korošici (foto)


Planinskemu društvu Celje – Matica je lani novembra do tal pogorel Frischaufov dom na Okrešlju (1396 m) nad Logarsko dolino. To je bil za celjsko planinsko društvo že drugi velik požar planinskega doma v zadnjih dveh letih. Oktobra 2017 so namreč ognjeni zublji pogoltnili že Kocbekov dom na Korošici.

Planinskemu društvu Celje – Matica sta oba domova pogorela nedolgo po tem, ko sta bila obnovljena.

Kljub dvema nesrečnima požaroma pa Planinsko društvo Celje – Matica ni obupalo in je vseskozi verjelo, da bo oba domova postavila na novo. Gradnja obeh se bo tako, če bo vse po sreči, začela že letos.

Kocbekov dom na Korošici

Kot nam je povedal predsednik Planinskega društva Celje – Matica Brane Povše je bližje začetku gradnje zaenkrat nov dom na Korošici. Za tega pričakujejo, da bodo v kratkem pridobili gradbeno dovoljenje, tako da bodo lahko z gradnjo začeli že letos. Objekt na Korošici bo lesen in zgrajen z načinom skeletne gradnje. Predvidena vrednost investicije pa je ocenjena na preko 800 tisoč evrov.

Skeletna gradnja
Skeletna gradnja

Dom na Korošici bo po idejni zasnovi imel najmanj dve apartmajski sobi, več manjših sob in nekaj skupnih ležišč, povečal se bo del namenjen jedilnici in kuhinji. Število ležišč naj bi ostalo enako prejšnjemu domu. Notranjost bo lesena, dom pa bo samooskrben, torej bo električno energijo pridobival s sončno in vetrno elektrarno.

Korošica:

korosica

Frishaufov dom na Okrešlju

Kar se pa tiče novega doma na Okrešlju pa mora idejni projekt za tega najprej sprejeti članstvo na izrednem zboru, ki se bo zgodil sredi februarja. Povše sicer predvideva, da bo idejni projekt članstvo potrdilo. Če bo temu res tako in bo PD Celje – Matica hitro pridobilo gradbeno dovoljenje, bi tudi z gradnjo doma na Okrešlju lahko začeli že letos. Groba ocena vrednosti investicije je 700 tisoč evrov.

Po idejni zasnovi naj bi nov dom na Okrešlju zajemal štiri etaže: klet; pritličje z veliko jedilnico, kuhinjo, shrambami, kurilnico; nadstropje z dvema apartmajema, tremi sobami in večnamenskim prostorom; podstrešje 1 s sobami za osebje, sobo s skupnimi ležišči in tremi dodatnimi sobami, podstrešje 2 pa bi bilo v celoti namenjeno prostoru s skupnimi ležišči.

Okrešelj:

okreselj

Dom na Okrešlju bi bil v najboljšem primeru, torej če se gradnja prične letos, dokončan v letu 2021. Dom na Korošici pa bo zahteval nekoliko več časa, saj gre za večji objekt, ki se poleg tega nahaja še na težje dostopnem terenu.

Vse skupaj pogojeno s finančnimi sredstvi

Seveda pa je hitrost gradnje obeh domov pogojena tudi s finančnimi sredstvi. Planinsko društvo Celje – Matica zato še naprej prosi za donacije, ki bi jim omogočile hitrejšo postavitev obeh domov.

Dom na Okrešlju lahko pomagate zgraditi z donacijo na TRR 0510 0801 6743 162, sklic 00 005, odprt pri Abanki. Namen: »prispevek za izgradnjo novega doma na Korošici«, sklic: 00 005.

Dom na Korošici pa lahko pomagate zgraditi z donacijo na TRR 0510 0801 5958 723, odprt pri Abanki. Namen: »prispevek za izgradnjo novega doma na Korošici«, sklic: 00 005.

Lahko pa pošljete SMS s ključno besedo OKRESELJ5 na številko 1919 in prispevali boste 5 €.

foto: idejna zasnova projektov – Kultivator, kreativna arhitektura Celje